Mainos

Intia kielsi Kashmirin autonomian

Intian hallitus on hylännyt yksimielisesti Jammun ja Kashmirin osavaltion autonomiahankkeen. Kashmirin alueen tavoitteena on laajentaa sisäistä itsehallintoa käsittämään kaikkia alueen asioita niin, että vain rahapolitiikka, puolustus ja liikenneyhteydet jäisivät Intian keskushallinnon alaisuuteen.

-Intian hallitus ei hyväksynyt Kashmirin parlamentin päätöslauselmaa Jammun ja Kashmirin osavaltion autonomiasta, kertoi Intian tiedotusministeri Pramod Mahajan.

-Tämä päätös syntyi yksimielisesti, hän jatkoi. Autonomiahanketta kannattaa Jammun ja Kashmirin suurin puolue Kansalliskonferenssi osavaltion pääministerin Farooq Abdullahin johdolla.
-Intian hallituksella ei ole mitään syytä antaa asiaa maan parlamentin käsittelyyn, mutta se saattaa silti tehdä niin, sanoi tunnettu perustuslakiasiantuntija K. K. Venugapal. Venugapalin mukaan Abdullah saattaa myöhemmin syyttää keskushallintoa diktatorisista otteista, mikäli Intian parlamentti ei käsittele autonomiapäätöslauselmaa. Toisaalta parlamentissa autonomiahankkeet saattavat saada vain tuulta purjeisiin ja levitä muuallekin jättiläisvaltioon.

Pääpuolue raivoissaan


Kansalliskonferenssi-puolueen jäsenet olivat raivoissaan kuultuaan autonomiahankkeen hylkäämisestä.

Ratkaisu aiheutti kovia reaktioita

Puolueen mukaan laajennettu itsehallinto on ainoa keino lopettaa pitkään jatkuneet väkivaltaisuudet alueella.
Jammun ja Kashmirin osavaltiolla, joka on Intian ainoa muslimienemmistöinen osavaltio, oli laaja itsehallinto vuoteen 1953 asti. Rauhattoman osavaltion hindu- ja buddhalaisvähemmistöt ja Intian keskushallinto pitävät kuitenkin laajemman autonomian myöntämistä esivaiheena kohti alueen täyttä irtautumista Intiasta.

Eri kashmirilaiset muslimiryhmät ovat taistellet Intian keskushallitusta vastaan vuodesta 1989, ja arviolta 25000 ihmistä on saanut surmansa yhteenotoissa. Osa Kashmirin muslimiryhmistä haluaisi liittyä Pakistaniin, osa taas ajaa alueen täydellistä itsenäisyyttä.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.