Influenssatilanne hallinnassa

Talven influenssaepidemia on toistaiseksi kohdellut suomalaisia melko hellästi. Vaikka viruksia onkin kohtalaisesti liikkeellä, sairastuvuus on ollut viimevuotista heikompaa.


Tilannetta auttaa se, että samantyyppinen sydneyläis-virus on kiertänyt Suomea jo kahtena edellisenäkin vuonna. Näin niillä, jotka ovat jo aiemmin taudin sairastaneet, on valmiiksi parempi vastustuskyky. Kohdalle osuessaan tauti on tosin tälläkin kertaa ollut ärhäkkää laatua. Taudinkuvaan kuuluu korkea kuume ja lihassärky.

Epidemian pahimman vaiheen ennakoidaan jo olevan ohi esimerkiksi Oulussa, jossa vastaanotoilla oli vilkkainta kaksi viikkoa sitten. Myös Tampereella tilanne on lähes ohi, vaikka uusia potilaita jonkin verran vielä tuleekin. Niin ikään Helsingissä influenssatilanne on varsin rauhallinen. Lukumääräisesti potilaita on ollut jopa ennakoitua vähemmän. -Selvä nousu on, 50-60 prosenttia normaalitasosta ylöspäin, mutta se on epidemiakaudeksi varsin kesyä, sanoo Timo Rostila Helsingin kaupungin epidemiologisesta yksiköstä. Jo alun alkaen tämäntalvisesta influenssa-aallosta ennustettiin ainoastaan keskinkertaista. Tähänastisten tietojen mukaan suurta muutosta ei pitäisi enää olla tulossa.

Rokotusta ei enää kannata ottaa

Koska epidemia näyttää jäävän laimeaksi, ei suurta tarvetta viimehetken rokotukseenkaan näytä olevan. Liian myöhään otetusta rokotteesta ei ole välttämättä hyötyä, sillä vasta-aineet eivät ehti muodostua pienessä ajassa. -Ja jos sattumalta on saanut tartunnan, taudista tulee vain pahempi, jos nyt vielä rokotetaan, Ritva Kuha Oulun Höyhtyän terveysasemalta neuvoo. Tämäntalvinen virus alkoi Turusta ja Kainuusta jo ennen joulua. Helpotusta vastaanottojen ruuhkiin on tuonut se, että työnantajille on riittänyt potilaan oma ilmoitus influenssasta usean päivän ajalta. Esimerkiksi Helsingissä monet ovat saaneet luvan sairastaa kuusi päivää ilman lupalappua. Näin on estetty tehokkaasti viruksen leviämistä.

Varuskunnissa vielä odotetaan tautihuippua

Plk

Varuskunnissa epidemian huippua ei ole toistaiseksi ohitettu. Tällä viikolla eniten sairastettiin Parolannummen panssariprikaatissa ja Kaartin jääkärirykmentissä Santahaminassa. Molemmissa varuskunnissa oli loppuviikosta vuodehoidossa 24 potilasta. Viimevuotiseen verrattuna tilanne on huomattavasti parempi. -Varsinainen epidemia-aika onkin ehkä vasta helmikuun toisella ja kolmannella viikolla. Silloin vasta nähdään todellinen tilanne, arvelee puolustusvoimien epidemiologi Heikki Korpela sotilaslääketieteen laitokselta. Uudet alokkaat astuivat riveihin 3. tammikuuta, ja itämisaika saattaa kestää kuukaudenkin verran. Lisäksi uusia viruksia tarttuu mukaan lomilla käydessä. -Epidemia ei ole ainakaan voimistunut. Keuruulla ja Rovaniemellä tapaukset ovat vähentyneet ja panssariprikaatissakin ne ovat vähenemään päin, Korpela sanoo. -Tilanne on suhteellisen hyvä, mutta se on yleensä aina loppuviikosta parempi kuin alkuviikosta. Maanantaina ja tiistaina potilaita on aina huomattavasti enemmän. Kansanterveyslaitoksen mukaan on vielä useita varuskuntia, joihin virus ei ole iskenyt. Dosentti Marjaana Kleemolan mukaan olisi hyvin poikkeuksellista, mikäli epidemia ohittaisi useat varuskunnat ilman sairastumisia.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat