Mainos

Indonesiassa valitaan presidenttiä

Vaalihuoneistot ovat sulkeutuneet Indonesian ensimmäisissä suorissa presidentinvaaleissa.

Indonesiassa on 150 miljoonaa äänioikeutettua.

Indonesialaiset ovat äänestäneet maan ensimmäisissä suorissa presidentinvaaleissa. Vaalihuoneistot sulkeutuivat aamukymmeneltä Suomen aikaa.

Kun äänistä oli laskettu hieman yli kaksi prosenttia, äänistä 33 prosenttia oli saanut entinen kenraali Susilo Bambang Yudhoyono. Presidentti Megawati Sukarnoputri oli toisena 28 prosentin äänisaaliilla ja kolmantena kenraali Wiranto 22 prosentin kannatuksella. Kaksi muuta ehdokasta, Hamzah Haz ja Amien Rais, olivat kaukana perässä.

Vaalien lopulliset tulokset julkistetaan kolmen viikon päästä. Amerikkalaisen NDI-tutkimuslaitoksen ja indonesialaisten tutkimuslaitosten yhdessä laskeman otoksen mukaan Yudhoyono saisi äänistä 34 prosenttia, Megawati 25 prosenttia ja Wiranto 24 prosenttia.

Jos kukaan ehdokkaista ei saa yli 50 prosentin äänisaalista, kaksi parhaiten pärjännyttä jatkaa syyskuun 20. päivänä järjestettävälle toiselle kierrokselle.

Indonesiassa pelätään, että ehdokkaiden kannattajat ottavat väkivaltaisesti yhteen, jos toiselle kierrokselle joudutaan.

Yudhoyono on noussut vaalien ennakkosuosikiksi. Viime viikolla julkaistussa mielipidekyselyssä hän sai 43,5 prosentin kannatukseen. Äänestäjät pitävät nykyistä presidenttiä Megawatia heikkona; hän ei ole kolmessa vuodessa onnistunut saamaan hidastunutta talouskasvua uuteen nousuun, eikä kitkemään korruptiota. -Olen hyvin pettynyt nykyiseen hallitukseen. Megawati vaikuttaa heikolta, sanoi 54-vuotias riisinmyyjä Gafur Latuconsina.

EM-finaali viivästytti Indonesian vaaleja

Indonesian presidentinvaalien äänestys alkoi myöhässä monilla äänestysasemilla, koska useat vaalivirkailijat nukkuivat pitkään katsottuaan yöllä jalkapallon EM-finaalia. Finaali, jossa Kreikka voitti Portugalin 1-0, alkoi kolmelta yöllä Balin aikaa. Miljoonat indonesialaiset katsoivat ottelua, paikallisen Metro TV:n mukaan nykyinen presidentti Megawati Sukarnoputri muiden muassa.

Äänestysprosentti noussee kuitenkin korkeaksi, jopa yli 80 prosentin. Äänioikeutettuja Indonesiassa on noin 153 miljoonaa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.