Mainos

Indonesian presidentinvaaleissa ratkaiseva kierros

Istuvan presidentin Megawati Sukarnoputrin haastaja Susilo Bambang Yudhoyono on vaalien selvä ennakkosuosikki.

Indonesian presidentinvaaleissa pidetään huomenna ratkaiseva kierros, jossa vastakkain ovat istuva presidentti Megawati Sukarnoputri ja hänen entinen turvallisuusministerinsä Susilo Bambang Yudhoyono.

Susilo voitti ensimmäisen kierroksen heinäkuussa ja on sen jälkeen johtanut vakuuttavasti mielipidemittauksissa.

Vaikka Susilo paperilla näyttäisikin voittavan kisan, varoittavat tarkkailijat kuitenkaan pitämästä tulosta itsestään selvänä. Megawatilla voi olla vielä sanansa sanottavana, kun hän polkaisee väkivahvan poliittisen koneistonsa käyntiin täydellä teholla.

Indonesian yliopistolla poliittisena tarkkailijana toimivan Bachtiar Effendin mukaan Megawatia on vaalikampanjassa auttanut se, että hän on istuva presidentti sekä Indonesian perustajan Sukarnon tytär. Megawati on asemansa vuoksi saanut lisäksi koottua taakseen neljän tärkeimmän puolueen vaaliliiton.

Susilon ansiona pidetään hänen tiukkoja otteitaan turvallisuusministerinä Balin tuhoisan pommi-iskun selvittelyssä. Hänen asemansa uskotaan edelleen vahvistuneen Jakartassa äskettäin tehdyn pommi-iskun myötä. Australian-lähetystöä vastaan tehdyssä iskussa kuoli yhdeksän ihmistä.

Iskun myötä presidentinvaalikampanjan painotus vaihtui korruptiosta ja talouskysymyksistä terrorismin vastaiseen sotaan. Loppusuoran kampanjatilaisuuksissa kummatkin ehdokkaat ottivat asian esille.

Susilo lupasi tehostaa Indonesian tiedustelua, kun taas Megawati puolusteli hallituksensa otetta turvallisuuskysymyksissä.

Myös ponnistelut korruptiota vastaan ovat olleet ehdokkaiden ohjelmalistan kärjessä. Lahjonta leimaa kaikkia elämänaloja Indonesiassa, ja mm. kansainväliset avustajamaat ovat pitäneet korruptoitunutta tuomioistuinjärjestelmää tärkeimmäksi syynä sille, ettei Indonesia ole houkutellut ulkomaisia sijoittajia.

Vaaleissa on noin 151 miljoonaa äänioikeutettua. Ensimmäisiä tuloksia voidaan odottaa jo maanantain kuluessa, mutta viralliset tulokset julistetaan 5. lokakuuta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.