Mainos

Indonesian poliisi: Balin itsemurhaiskuilla useita tekijöitä

Indonesian poliisi on vahvistanut eiliset Balin terroriteot itsemurhaiskuiksi. Tutkimuksissa on selvinnyt, että pommien räjäyttäjiä oli kolme. Poliisi etsii nyt iskujen valmisteluihin osallistuneita.

Indonesian Balin räjähdykset olivat itsemurhaiskuja, vahvistaa Indonesian poliisi. Kolmessa iskussa kuoli eilen uusimpien tietojen mukaan 22 ihmistä ja haavoittui 122, ei tiettävästi suomalaisia. Indonesian viranomaisten mukaan iskut muistuttavat Jemaah Islamiyah -ääriryhmän aiemmin tekemiä iskuja. Tutkimuksissa on selvinnyt, että iskujen tekijöitä oli kolme.

- Lisäksi on niitä, jotka suunnittelivat iskut, järjestelivät ja rakensivat pommit, sanoi poliisipäällikkö Mangku Pastika.

Poliisi etsii nyt valmisteluihin osallistuneita. Epäiltyjen ruumiista on löydetty TNT-räjähdettä, mikä osoittaa poliisin mukaan, että räjähteet oli kiinnitetty heihin. Myös poliisin tiedotustilaisuudessa esitetty haavoittuneen matkailijan videofilmi Kutasta viittasi itsemurhapommittajaan. Videofilmillä nähdään yhden pommittajaksi epäillyn kävelevän ravintolaan käsi lähellä vyötään. Pian videolla välähtää kirkas valo. Matkailijoiden suosimassa ravintolassa Kutassa kuoli kaksi ihmistä ja kahdessa ravintolassa Jimbaranissa 20 ihmistä. Matkaa paikkakuntien välillä on 30 kilometriä.

Indonesian turvalllisuusministeriön terrorismin vastaisen osaston päällikkö Ansyaad Mbai epäili itsemurhaiskuista Jemaah Islamiyah -äärijärjestöä, joka haaveilee perustavansa laajan islamilaisen valtion Aasiaan. Hän kuitenkin varoi suoraan syyttämästä järjestöä iskuista, mutta sanoi iskujen muistuttavan ryhmän kahden pommintekijän aiempia iskuja. Vuoden 2002 ja 2003 iskuista epäiltyjä miehiä ei ole saatu kiinni.

Iskut tuomittiin laajasti maailmalla. Islamilaisten maiden järjestö OIC sanoi niiden olevan terroritekoja, jotka ovat täysin ristiriidassa islamin oppien kanssa. Australian pääministeri John Howard sanoi, että iskujen todellisena kohteena oli Indonesian demokratia. Indonesian presidentti Susilo Bambang Yudhoyono edustaa Howardin mukaan demokraattista, maltillista islamia.

Suomalaisia ei tiedetä olevan uhrien joukossa

Sairaalalähteiden mukaan kuolleiksi vahvistettujen joukossa on yksi australialainen ja yksi japanilainen. Tänään oli vielä kymmenen kuollutta tunnistamatta. 122 haavoittuneesta vajaat 40 on ulkomaalaisia matkailijoita. Heistä vain yksi oli tunnistamatta.

Suomen ulkoministeriön tietoon ei ole tullut, että Balin räjähdyksissä kuolleiden tai loukkaantuneiden joukossa olisi suomalaisia.

- Suomen kunniakonsuli Balissa sekä suurlähettiläämme ja konsulimme Jakartasta ovat olleet tänään paikalla ja selvittäneet, ettei sairaaloissa ole hoidettavana suomalaisia, kerrottaan ulkoministeriöstä.

Tänään ulkoministeriöön tuli myös soittoja, joissa Suomessa olevat omaiset ilmoittivat saaneensa yhteyden Balilla lomaileviin sukulaisiinsa.

- Tällä haavaa on yksi suomalainen, johon ei ole vielä saatu yhteyttä. Mutta siellä on ollut katkoksia tietoliikenneyhteyksissä, ministeriön konsulipäivystyksestä todettiin iltaseitsemältä.

Ulkoministeriö myös päivitti Indonesiaa koskevan matkustustiedotteensa tänään. Sen mukaan terrorismiuhan takia turistien tulee noudattaa varovaisuutta Balilla. Lisäksi matkustamista on vältettävä Acehiin, Niasiin ja Keski-Sulawesin Poson alueelle. Varovaisuuteen on ministeriön mukaan aihetta, koska uusien terroritekojen mahdollisuus on olemassa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

(Kymmenen uutiset 02.10.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.