Imurinmyynnin ennätysmies, pelle ja pormestari – Eeron uskomaton urapolku

Lempääläläinen Eero Lehtinen, 66, on iloinen ja ihmisrakas persoona, jonka ihmeellinen elämäntarina hakee vertaistaan. Imurikaupan Suomen ennätysmies teki uran Eetu-pellenä pankkimaailmassa ja päätyi lopulta pormestariksi Ideaparkiin.

Vuonna 1972 Eero Lehtinen lähti imuribisnekseen. Provisiopalkka motivoi, ja koteja ympäri maata kiertäneestä miehestä sukeutui oikea myyntitykki: vuonna 1976 hän sai kaupaksi hulppeat 547 imuria. Määrä on yhä Suomen ennätys imurinmyynnissä. Pohjoismaissakin vain muuan ruotsalainen Ove Sjögren peittosi Lehtisen myymällä kaksi imuria enemmän.

– Kohtelin asiakasta aina kuin kuningasta kodissaan. Kunnioittaen, Lehtinen pohtii menestyksensä salaisuutta.

– Pölynimurikaupassa kun kohtasin ihmisiä, saattoi tulla vastaan puukkoa, kirvestä tai schäfferia. Piti siis osata puhua kauniisti ja sanoa hyvää. Yksi sana riittää: ymmärrän.

Vilpitön halu kohdata ihmisiä johdattivat Lehtisen uudelle uralle. Imureiden sijaan hän alkoi ilahduttaa puhtaasti pelleilemällä.

Eetu-pelle ilahdutti

Kipinän pellen työhön Lehtinen sai esiinnyttyään huutokaupassa Valkeakoskella vuonna 1978, mutta virallisesti Eetu-pelle syntyi vuonna 1982.

– Pukeuduin pelleksi huutokaupassa, koska siellä myytävä tavara oli ihan naurettavaa. Siitä se lamppu syttyi: miksi en voisi olla pelle, joka kertoo hyvistä asioista?

Pellevaatteet ja -varusteet – kuten pellenenä, jota painamalla suihkuaa vettä varpaasta - piti rakentaa ja keksiä itse. Vaivannäkö kannatti, sillä Eetu-pelle pestattiin jo parin vuoden päästä KOP-pankkiin esiintymään ensimmäistä kertaa.

– Vuonna 2007 heitin viimeisen keikkani. Ehdin kiertää 496 konttoria. Se oli äärettömän antoisaa, Lehtinen muistelee.

Lehtinen oli työssään hyvin ihmisläheinen. Hän esiintyi pankkisaleissa ja iltatilaisuuksissa ja huvittamisen ohella valisti lapsia säästämisen tärkeydestä.

– Iloisuuteni tuli hyvän sanomisesta, vitseistä ja hyvistä jutuista. Ikinä en mennyt vesirajan alapuolelle ja kertonut kaksimielisiä, toisia ihmisiä loukkaavia juttuja, Lehtinen kertoo.

Pormestarin frakki päälle

Kun Lehtisen kotinurkille alettiin rakentaa Ideaparkia vuonna 2004, järjesti idearikas mies kansalle kaskenpolttotapahtuman, jossa oli tarjolla riisipuuroa, "sekametelisoppaa" ja ilotulituksia. Kauppakeskuksen avautuessa vuonna 2006 Lehtinen pyydettiin mukaan pormestariksi, jonka tehtävä olisi toivottaa asiakkaat tervetulleiksi, opastaa heitä ja luoda hyvää tunnelmaa.

– Pidin siitä työstä yli kaiken, sain kohdata miljoonia ihmisiä! Sain viestejä kaukaa, esimerkiksi Uudesta-Seelannista, Australiasta ja Saksasta, tulleilta vierailijoilta siitä, kuinka hienosti olin ottanut heidät vastaan.

Lehtinen selvästi nauttii asiakaspalvelusta ja myyntityöstä. Hänelle asiakkaat olivat kutsuvieraita, ja kauppakeskuksen pormestari toivottikin heidät tervetulleiksi arvokkaasti frakki yllään.

Lehtiseltä kysytään usein, kuinka hän on saanut aikansa riittämään. Tehokas mies muistuttaa, että vuodessa on 8 760 tuntia, jotka ehtii käyttää vaikka miten.

"Palvelu on taidetta"

Laiskemman asiakaspalvelijan logiikkaa, jonka mukaan kiitos lukee kassakuitissa, Lehtinen ei ymmärrä.

– Palveluhan on maailman parasta taidetta. Taiteilija signeeraa taulunsa, mutta asiakaspalvelussa signeeraus on nimi paperissa tai rahan vaihto, Lehtinen maalailee.

Tällä haavaa Lehtinen tekeekin työtä asiakaspalvelun laadun ja myynnin kehittämiseksi ja kouluttaa ihmisiä asiakkaiden kohtaamisen tärkeydestä.

– Olen sadoille ryhmille pitänyt tilaisuuksia palvelusta ja sen tärkeydestä menestyksen osana, uskomisesta itseensä ja tuotteeseen, jota myy.

Ihana urakka Ideaparkissa tuli tiensä päähän viisi vuotta jatkuttuaan, kun Lehtisen elämäkerta Juoksupojasta pormestariksi ilmestyi. Siitä alkoi uusi ajanjakso.

– Kun kaksi poikaani olivat pieniä, olin kahdeksan vuoden ja kahden kuukauden ajan poissa kotoa joka ilta tienaamassa. Nyt annan vaimolleni tässä päässä takaisin tuon ajan, Lehtinen herkistyy.

– Aito rakkaus ei maksa mitään, mutta kopiot ovat kalliita.

Studio55.fi/Milja Haaksluoto


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Kuvat Eero Lehtinen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja