Nuorallakävelijän ja taiteilijan erikoinen elämäntapa: Rakensin romusta matkailukohteen

Antti Tuomento uskaltaa elää eri lailla. Itseoppinut nuorallakävelijä ja taiteilija on rakentanut kierrätysmateriaaleista omaperäisen ja ainutlaatuisen taidematkailukohteen kotikyläänsä Tuiskulaan.

Antti Tuomento isännöi Pelimannimäkeä, uniikkia taidematkailukohdetta ja erilaita elämyspuistoa Köyliön Tuiskulassa. Yhden miehen ihmispuistoa hän on rakentanut jo yli 20 vuotta.

– Tämä on erikoinen taidematkailukohde. Satumainen tila, jossa on hyvin erikoisia, erilaisista materiaaleista koottuja rakennuksia ja itse rakentamiani härveleitä niin aikuisille kuin lapsillekin, Tuomento kertoo.

– Meillä on esimerkiksi palokunnan vekotin, jossa lapset keinuvat ja suihkuttavat vettä. Yhteen rakennukseen olen tehnyt katon salaojaputkesta, ja toisen seinässä on hetekoita, mikä sekin näyttää kauniilta.

Härvelit, rakennukset ja sirkusesitykset muodostavat kokonaistaideteoksen. Tuomento on rakentanut kaiken itse romusta.

– Käytän materiaaleina romua, jota saan ilmaiseksi. Olen kerännyt esimerkiksi vanhoja maatalousromuja.

– Tein jo lapsena leluni itse. Oikeastaan jatkan nyt vain samaa asiaa, Tuomento pohtii.

Kesäkautena Pelimannimäelle toivotetaan tervetulleiksi vierailijaryhmiä niin kouluista, päiväkodeista kuin seurakunnistakin. Toisinaan paikkoja esitellään myös pihaan tupsahteleville yllätysvieraille.

– Monet sanovat, että tämä on paras paikka, missä he ovat koskaan käyneet.

Poika, joka kävelee nuoralla

Kirjailijaisän ja kirjastonhoitajaäidin poika tiesi jo pienenä, että hän halusi työskennellä taiteen ja temppujen parissa.

– Olen halunnut tehdä jotain erilaista. Suomessa lapsille aina sanottiin, että et voi tehdä mitään tällaista ja et osaisi, Tuomento muistelee.

Nuori miehenalku päätti todistaa moiset luulot vääriksi. Kun hän näki nuorallakävelyä televisiosta, hän ajatteli, että tuo on tarpeeksi vaikeaa opeteltavaksi.

– Olin 13-vuotias kun aloitin nuorallakävelyn. Harjoittelin monta tuntia päivässä. Ripustin vain äidin pyykkinarun puiden väliin, Tuomento kertaa.

Harjoittelu tuotti pikkuhiljaa tulosta. Tuomennon ensiesiintyminen oli oman kylän mattolaiturin vihkiäisissä, mutta 16-kesäisenä hän jo kiersi maata tivolissa. Tuohon aikaan ei Suomessa ollut muita nuorallakävelijöitä.

Taikaa ja taiteilua

Nuorallakävelijänä Tuomento on ollut todellinen huimapää, mutta hän vakuuttaa, että tekee vain temppuja jotka hän hallitsee. Onnettomuuksia miehen tielle ei ole sattunut, vaikka hän käyttääkin turvavarusteita vain viranomaisten niin vaatiessa.

– Rauman kanaalin ylitin kun olin 18-vuotias. Silloin nuora painui hieman kaapeliin, ja siitä tuli siihen vähän sähköä. Nuora kipinöi, se oli sellainen lisäefekti, Tuomento kertoo.

Tuomento on virittänyt nuoransa myös Lahden Salpausselänkisoissa kolmen mäkimontun yli ja ylittänyt niin ikään nuoraa pitkin Vilppulan kosken – moottoripyörällä.

Ylioppilaskirjoitusten jälkeen Tuomento ryhtyi taiteilijaksi, mutta sirkustemppuja hän esittää yhä, myös Pelimannimäellä.

– Ei ole tullut koskaan mieleenikään mennä tavallisiin, kello 8–16 töihin, taiteilija toteaa.

Pelimannimäelle rakennetaan koko ajan uutta. Tuomisto hallitsee esimerkiksi taikatemppuja, ja niissä avustavat myös Pelimannimäen vuohet Mummo ja Hahaa.

– Vuohet osaavat avata vetosolmun, käsilaukun vetoketjun ja viedä laukusta evääni. Nyt opetan niille vähän isompaa illuusiota, Tuomento kertoo.

Luovuus rikastaa ekologista elämää

Tuomento asustaa Pelimannimäellä vaimonsa ja poikansa kanssa.

– Poika on lukion ensimmäisellä, 16-vuotias. Hänestä tämä on niin raskasta työtä, ettei hän aio ryhtyä samaan. Viisas poika, Tuomento naurahtaa.

Raha ei ole ikinä ollut Tuomennolle niin tärkeää, mutta ekologiset arvot sen sijaan ovat.

– Olemme kasvissyöjiä. Kasvatamme kasviksia jonkin verran omaan käyttöömme. Pyrimme elämään mahdollisimman omavaraisesti, Tuomento kuvailee.

Taidematkailukohteen toiminta on vain pienimuotoista, ja lisäansiota niukkoihin tuloihin saadaan taiteilija-apurahoista. Luovuus ja taide tekevät kuitenkin elämästä rikkaampaa. Järjestämissään "luovuuskouluissa" Tuomento auttaa muitakin ihmisiä löytämään luovuutensa.

– Kaikki ihmiset ovat luovia. Se luovuus pitää vain kaivaa esille. Luovuus on lähinnä asenne, Tuomento haastaa.

Studio55.fi/Milja Haaksluoto

Kuvat: Sirkus Tuomento/Pelimannimäki


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat