Mainos

Ilotulitteet aiheuttivat nytkin vakavia silmävammoja

Helsingin yliopistollisen keskussairaalan silmätautien klinikalla hoidettiin vuodenvaiheessa toistakymmentä ilotulitteiden aiheuttamaa silmävammaa. Vaikeita silmävammoja sai kolme 11-15-vuotiasta lasta.

Vammoja sattui nyt yhtä paljon kuin viisi, kymmenen vuotta sitten. Tilanne on palautunut entiselleen muutaman poikkeusvuoden jälkeen. Viime vuonna turmia sattui paljon viallisen rakettityypin vuoksi. Parina edeltävänä vuonna taas tehomarkkinointi lisäsi paukuttelua ja turmia.

Kolme vakavaa silmävammaa

Vakavimpia silmävammoja saivat tänäkin uutenavuotena 11-15-vuotiaat lapset. Vakavimman silmävamman sai lapsi, jonka kasvoille lensi kaverin heittämä vikasuuntaan kimmonnut Kissanpierun-nimellä myytävä raketti. Tulite halkaisi silmämunan ja vaurioitti pahasti silmän sisäisiä kudoksia. Lapsen silmä leikattiin uudenvuodenpäivän aamuna, mutta vamma vaatii vielä useita leikkauksia, dosentti Tero Kivelä Hyksin silmäklinikalta kertoi.

Myös toinen lapsi sai niin pahan verkkokalvovaurion, että hänen silmänsä jouduttaneen leikkaamaan. Taivaalta pudonnut ilotulite räjähti lapsen silmän edessä, kun hän oli seurasi vanhempiensa kanssa Helsingin keskustassa ollutta ilotulitusta. Ilotulite oli vaarattomana pidetty Roomalainen kynttilä. Kolmas lapsi sai silmäänsä haavaumia ja sisäisen verenvuodon raketista lentäneestä kappaleesta.

Lievempiä silmävammoja tulitteista sai kymmenkunta lasta ja aikuista. Heidän silmiinsä aiheutui haavoja ilotulitteiden kappaleista ja silmän pinnalta jouduttiin poistamaan ruutia. Useimpien lieviä vammoja saaneiden näkö palautuu Kivelän mukaan ennalleen.

Ilotulitukset rajattava valvottuihin tilaisuuksiin

- Ilotulittaminen on turvallista vain näytöksissä, jossa selvinpäin olevat ammattilaiset ampuvat raketit parinsadan metrin päästä, dosentti Tero Kivelä Hyksin silmäklinikalta sanoo.
Hän esittää silmälääkäreiden toivomuksena, että ilotulitukset rajattaisiin vain valvottuihin tilaisuuksiin.

Rakettien joukossa on aina viallisia, joten onnettomuuksia sattuu pakosta, vaikka ohjeita noudatettaisiinkin. Kivelä kertoi nähneensä itsekin aattona, kuinka viallinen raketti lähti yleisön joukkoon. Sillä kertaa ei kukaan vahingoittunut.

Monissa maissa, esimerkiksi Irlannissa, ilotulitteiden ampuminen on jo nyt kiellettyä. Niissä maissa, joissa ei ole rajoituksia, vammautumiset ovat seitsemän kertaa yleisempiä kuin rajoituksia noudattavissa maissa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.