Mainos

Ilmiö Teppo M.

Esikoiskirjailija ja bloggaaja Teppo M. signeeraa kirjaansa. Kuva: Hannu Puukko.

Innokkaat naistenkaatajat ovat ennenkin paukutelleet henkseleitään, mutta tuskin Teppo M:n tavoin. Keski-ikää lähentelevä tietotyöläinen on tehnyt kehuskelusta lähes taidetta - tai jopa tiedettä. Monimutkaisia iskuteorioita kehittelevästä nörtti-auervaarasta on tullut lyhyessä ajassa alansa vaikuttaja , ja nyt myös esikoiskirjailija.

Kaksimetrinen, ruskeahiuksinen Teppo M. olisi ehkä enemmän kotonaan espoolaisessa omakotitalossa, perheensä keskellä. Sen sijaan hän seisoo Mtv:n päärakennuksen aulassa hieman hämillisen näköisenä. Hän on tullut kertomaan siitä, miten kotinsa ja vaimonsa taakse jättäneestä miehestä kuoriutui jokaisen siirtonsa pohtiva naistenkaataja. Eikä mikä tahansa epämääräinen yökerhojen drinkkientarjoaja, vaan seurattu ja jopa ihailtu pelimies.

- Löin kaverini kanssa kymppitonnin vetoa siitä, että kaadan sata naista vuoden sisällä. Aloin pitää valloituksistani blogia, josta tuli yllättävän nopeasti yllättävän suosittu. Se oli oikeastaan vahinko, sillä blogin piti olla vain kaunokirjallista harjoitusta muita kirjoitusprojekteja varten, Teppo M paljastaa.

Blogit kiehtovat kustantajia

Esikoiskirjailija Teppo M. Kuva: Hannu Puukko.

Harjoitusprojekti räjähti kuitenkin lähes hallitsemattomiin mittoihin ja pian Teppo M:n pohdiskelevat seksiraportit ostettiin Plazan nettisivujen vetonaulaksi. Eikä aikaakaan, kun apajille ilmestyi myös kustantaja, jolla oli tarjota kustannussopimus Tepolle, vaikka tekstiä oli valmiina vasta murto-osa.

- Olin yllättynyt ja imarreltu kustantajan halukkuudesta ottaa riski. En voinut edes taata heille sitä, miten projekti tulee päättymään.

Kustantaja kiinnostui Teppo M:n teksteistä niiden ajankohtaisuuden ja omaperäisyyden vuoksi. Gummeruksen kotimaisen kirjallisuuden kustannuspäällikkö Mikko Aarne paljastaakin tarkkailevansa säännöllisesti blogeista parhaimpia.

- Blogeista saattaa löytää kirjallisia helmiä. Ennen muinoin kansakunnan parhaat kirjoittajat nakuttelivat käsikirjoituksensa kirjoituskoneella ja lähettivät tuotokset kustantamoon. Nykyään kiinnostavat kirjoittajat eivät välttämättä toimi samoin, vaan luovat oman bloginsa ja julkaisevat tekstit siellä. Kustantajan on hyvä olla tietoinen, mitä blogimaailmassa tapahtuu, Aarne pohtii.

In cognito

Teppo M. ei halua esiintyä tunnistettavana kuvissa. Kuva: Hannu Puukko.

Teppo M. on halunnut projektinsa alusta asti esiintyä nimimerkin suojissa, eikä linjaus ole muuttunut esikoiskirjan ilmestyttyä. Haastatteluihin hän saapuu avoimesti omana itsenään, mutta kuvien ottamiseen vaaditaan melkoista aivojumppaa. Häntä ei saa kuvista tunnistaa, siitä Teppo M. ei tingi.

- Koko homma lähti käyntiin aika spontaanisti eikä tullut mieleenkään kirjoittaa blogia omalla nimellä. Kirjoitukset liikkuvat niin aralla ja tunteita herättävällä alueella, etten halua niitä yhdistettävän siviili-minään. Olisi ahdistavaa törmätä niihin tunteisiin ja reaktioihin muussa elämässä.

Itsesuojeluvaistolla on Teppo M:n tapauksessa käyttöä, sillä hänen tekstinsä ovat kirvoittaneet kiivaita kommentteja blogin sivuilla. Sata naista -kirjan ilmestyminen on vain lisännyt palautteen määrää.

- Palautetta on tulvinut ja se on ollut hyvin erilaista. Osa on loukkaantunut tällaisen aiheen käsittelystä, ja tähän joukkoon mahtuu niin miehiä kuin naisiakin. Kaipa he kokevat uhaksi sen, että joku uskaltaa käyttäytyä vallitsevia normeja vastaan ja vielä kertoa siitä julkisesti. Mutta positiivistakin palautetta on tullut paljon, oikeastaan valtaosa. Niissä kiitetään joko hauskasta tekstistä ja hyvistä nauruista tai sitten oivalluksista ja silmien avaamisesta. Ja sitten on niitäkin palautteita, joissa naiset tarjoutuvat auttamaan minua tavoitteen saavuttamisessa, Teppo M. naurahtaa.

Traumaattinen sukupolvi

Teppo M. Kuva: Hannu Puukko.

Sadan naisen kaataminen ja jokaisesta osumasta raportoiminen on jo ajatuksena niin omahyväinen ja laskelmoiva, ettei palauteryöppy ole voinut tulla Teppo M:lle yllätyksenä. Hän ei kuitenkaan ole aivan varma siitä, mihin hermoon on kirjoituksillaan osunut.

- Tekstin täytyy herättää lukijoissa tunteita, muuten se ei kiinnosta. Uskoisin myös, että olennaista tässä on jonkinlainen ajankohtaisuus. Omassa sukupuolessaan eläminen ja itsevarmasti naisena tai miehenä oleminen on ongelmallisempaa nyt kuin aiemmin. Olen ollut huomaavinani, että minun sukupolveni on tosiaan vähän hukassa sukupuolensa kanssa.

Matkijat älkööt vaivautuko

Esikoiskirjan Sata naista ilmestyttyä Teppo M:stä on tullut kysytty kommentoija kirjansa aihealueisiin. Moni toimittaja on ollut vailla iskuvinkkejä, sillä pitäähän sarjakaatajan tietää, mistä narusta vedellä. Vinkkejä Teppo M. ei ole suostunut listaamaan, ja julkisuus mietityttää muutenkin.

- En kaipaa julkisuutta itselleni, vaan asialle. Tämä nimimerkin taakse suojautuminen on oikeastaan ideaalitilanne, sillä voin tuoda esille omia ajatuksiani ilman että naamani on lehtien kannessa.

Ajatusten ja Teppo M -filosofian leviäminen selvästi kiehtoo esikoiskirjailijan mieltä. Hän sanoo kuitenkin olevansa kaikkea muuta kuin roolimalli.

- Toivottavasti kukaan ei pidä minua roolimallina. Jos tekstissä jotain sanomaa on, se kehottaa jokaista toimimaan yksilöllisesti. Kirjasta voi saada ideoita, ja hyvä niin, mutta en kaipaa copycat-kaatajia yöelämään. Jokaisen on löydettävä omat metodinsa ja toimintatapansa, Teppo M. painottaa.

Loppuun saakka

Teppo M:n ja hänen ystävänsä R:n veto ratkeaa syyskuun lopussa. Jo nyt näyttää melko selvältä, että tamperelainen ystävä korjaa kotiin 10 000 euron palkinnon. Teppo M ei kuitenkaan aio vielä luovuttaa, vaikka aika on käymässä vähiin ja matkaa tavoitteeseen on vielä kymmeniä naisia.

- En tietenkään jätä hommaa kesken, sellainen ei kuulu tapoihini. Vien tämän vedon loppuun asti, vaikka moni epäileekin sen järkevyyttä ja moraalisuutta. Olen sanonut kaikille tuomitsijoille, että tämä on minun tapani käsitellä ihmissuhteissa saatuja kolhuja. En osaa itkeä huoliani, mieluummin elän ne läpi. Tai sitten vedän täysin överiksi ja kirjoitan niistä kirjan!

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.