Ilmastonmuutos voi uhata luultua nopeammin

Uudet ympäristötutkimukset osoittavat, että ilmasto voi muuttua salamannopeasti. Ilmaston lämpeneminen saattaa näin ollen uhata luultua nopeammin.

Kun jääkausi noin 11000 vuotta sitten hellitti, lämpötilat nousivat 10 astetta yhden vuosikymmenen kuluessa. Vastaavanlainen ilmaston lämpeneminen tänä päivänä merkitsisi, että Etelä- ja Keski-Ruotsin ilmasto muuttuisi subtrooppiseksi samassa ajassa kun lapsi käy peruskoulun.

Eri maiden päätöksentekijöillä on tuoreen tutkimustuloksen valossa erittäin vaikea poliittinen prosessi työstettävänään, jotta kasvihuonekaasujen päästöjä saataisiin vähennettyä. Useimpien asiantuntijoiden mukaan ilmakehän hiilidioksidipitoisuus jopa kaksinkertaistuu 2000-luvun loppuun mennessä. Seurauksena voi olla maailmanlaajuinen lämpötilan nousu noin 1,5-4,5 Celsius-asteella.

Lämpeneminen on jo yksistään vakava ongelma koko ihmiskunnalle, puhumattakaan siitä, että se tapahtuisi yhtäkkiä. Eräiden asiantuntijoiden mukaan ilmasto voi pahimmassa tapauksessa osoittautua nukkuvaksi karhuksi. Jos sitä tönäisee varovasti, ei tapahdu vielä mitään, mutta vähän enemmästä karhu herää ja ampaisee rauhanhäiritsijän kimppuun.

Ilmasto muuttunut ennenkin radikaalisti

Uuden amerikkalaisen tutkimuksen mukaan esi-isämme joutuivat heti maanviljelyksen keksimisen jälkeen todistamaan dramaattista ilmastonmuutosta. Tutkimus on tehty mertentutkija Jeffrey Severinghausin johdolla.

Severinghaus ja hänen kollegansa ovat tutkineet porausnäytteitä Grönlannin mannerjäästä selvittääkseen kevyempien ja painavampien typpi-isotooppien käyttäytymistä jäässä. Tutkimusmenetelmän avulla voidaan saada hyvin yksityiskohtainen kuva menneiden aikojen ilmasto-oloista.

Tutkijoiden mukaan niinä ajanjaksoina, jolloin lämpötila muuttuu, kevyemmät isotoopit siirtyvät ylöspäin ja painavammat alaspäin. Viimeisimmän jäätymiskauden lopussa, vajaat 15000 vuotta sitten, lämpötila nousi ensin yhtäkkiä ja tasoittui sitten korkeimmalle tasolle pariin vuosituhanteen. Tämän jälkeen lämpötila putosi taas yhtä nopeasti kuin oli laskenutkin. Ajanjakso kesti vajaat 12000 vuotta.

Tutkimusten mukaan yhtäkkiset muutokset olivat maailmanlaajuisia, vaikka lämpötilan kohoaminen ei ollutkaan yhtä selvää eteläisemmillä leveysasteilla kuin Grönlannissa.

Merivirrat selittävät ehkä jääkausia

Nopeita ilmastonmuutoksia on vaikea ymmärtää, sillä olemme tottuneet suhteellisen tasaiseen ilmastoon. On myös muistettava, että kyse ei ollut pelkistä lämpötilan muutoksista. Kylmien vaiheiden aikana maapallon ilmasto oli huomattavasti kuivempi kuin nykyään.

Kun kuiva ja kylmä ilmasto muuttui yhtäkkiä lämpimäksi ja sateiseksi, Saharaan syntyi suuria meriä ja savannit levisivät autioille seuduille. Myös eläin- ja kasvimaailma kävivät läpi ratkaisevia muutoksia. Muutoksen vaikutusta ihmisiin ei sen sijaan tunneta.

Tutkijoita huolestuttaa kysymys siitä, voivatko kasvihuonekaasujen päästöt aiheuttaa vastaavanlaisen lämpötilan nousun, ja jos, niin kuinka pian.
-On kuin kävelisi lankkua pitkin silmät sidottuina, ilmastotutkija Thomas Crowley Texasin yliopistosta kuvaili tämänhetkistä tietämyksen tasoa.

Suurin ongelma on, että ei tiedetä, mikä aiheuttaa voimakkaat ilmastonmuutokset. Monet tutkijat epäilevät, että merivirtojen kyky kuljettaa lämpöä muuttuu. Eräs saksalainen tutkija on esimerkiksi esittänyt teorian, jonka mukaan meriveden kierto Atlantissa ohjaisi jääkausia.

Ovatko merivirrat alttiita päästöille, on vielä arvoitus. Uudet tutkimukset kuitenkin vahvistavat käsitystä, jonka mukaan ilmasto ei ole niin vakaa kuin olemme olettaneet. Muutos on tulossa, ja ilmeisesti pikemmin kuin uskommekaan.
(STT-TT)

Lue myös:

    Uusimmat