Mainos

Ilmastoneuvottelut alkoivat laihoin odotuksin

17:23

Maailman ilmastoneuvottelijat ovat kokoontuneet Varsovaan YK:n ilmastokokoukseen. Kokouksessa yritetään sopia päästövähennysten aikataulusta.  Varsovassa yritetään myös hahmotella, millainen kansainvälinen ilmastosopimus voidaan saada aikaan Pariisissa kahden vuoden kuluttua.

- Varsovassa on sovittava tarkka aikataulu ja rakenne, jotta Pariisissa saadaan riittävän tiukka sopimus aikaan. Ja helppoa se ei tule olemaan, arvioi Suomessa vieraileva kuntien kestävän kehityksen järjestön (ICLEI) puheenjohtaja David Cadman.

Cadman uskoo, että ilmastonmuutos voidaan vielä pysäyttää kahteen asteeseen.

- On se mahdollista, mutta kaikkien pitäisi vähentää hiilen, kaasun ja öljyn käyttöä pikavauhtia. Valitettavasti niin ei näytä lähiaikoina tapahtuvan, pahoittelee Cadman.

Suomessa Cadman on yllättynyt kivihiilen käytön lisäämisestä.

- Minulle oli järkytys huomata, että puuta käyttänyt energiateollisuutenne on siirtynyt kivihiileen hiilen hinnan alenemisen myötä. Nyt 47 prosenttia energiastanne tuotetaan hiilellä, kauhistelee Cadman.

Filippiinien kaltaiset myrskyt voivat yleistyä

Ilmastonmuutoksen arvioidaan lisäävän myrskyjen määrää ja niiden voimaa. David Cadman uskookin, että Filippiinien kaltaiset myrskyt yleistyvät.

- Ilmastonmuutoksen epäilijät väittävät, ettei ilmasto ole lämmennyt niin paljon kuin oletettiin. Ei olekaan, koska meret sitovat valtaosan lämpenemisestä. Sen seurauksena näemme yhä useammin Filippiinien kaltaisia myrskyjä.

Suomen ympäristöministeri uskoo, että Filippiinien tapahtumat keskusteluttavat ilmastokokouksen osanottajia.

- Kyllä nämä ovat sellaisia hetkiä, jolloin ilmastoneuvotteluissa kaikki vakavoituvat. Ja muistavat, että meillä on tämä yleinen ja yhteinen etu, johon kansojen ja päätöksentekijöiden pitäisi pyrkiä. Kaikki häviää, jos kaikki katsovat omaa napaansa ja sanovat, ettei me voida tehdä enempää, arvioi ympäristöministeri Ville Niinistö (Vihr.).

Suomi tavoittelee aktiivista roolia neuvotteluissa

Ensi viikolla Varsovaan matkustava ministeri aikoo ottaa aktiivisen roolin kokouksessa.

- Meillä on positiivinen rooli. Olemme saaneet sellaisen aseman, että meitä kuunnellaan eri maaryhmissä ja me etsimme ratkaisuja.

Varsovassa Niinistö vetää isäntämaa Puolan pyynnöstä keskustelua hiilinielujen asemasta tulevassa ilmastosopimuksessa.

Varsovan ilmastokokousta on luonnehdittu välikokoukseksi eikä sieltä odoteta merkittäviä tuloksia.

- Minun ajatukseni on, että teemme parhaamme. Se edistää sitä, että ilmastonmuutoksen torjunnassa kuitenkin edetään enemmän kuin muuten edettäisiin, uskoo Ville Niinistö.

 

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.