Ilmastohuolet nousivat kärkeen tuoreessa eurobarometrissä – valtaosa uskoo myös nuorten ilmastomielenosoituksilla olevan vaikutusta jopa EU-tasolla

5:32
Greta Thunberg arvosteli tiukkaan sävyyn maailman johtajia YK:n pääsihteerin ilmastohuippukokouksessa New Yorkissa marraskuussa.

Nuoret ovat viime aikoina nousseet näkyvästi barrikadeille ilmastoasioiden puolesta muun muassa ruotsalaisaktivisti Greta Thunbergin innoittamana. Tuoreesta eurobarometristä käy ilmi, että valtaosa eurooppalaisista uskoo nuorten mielenosoituksilla olevan vaikutusta päätöksentekoon.

Euroopan parlamentti teetti lokakuussa eurobarometri-kyselytutkimuksen, jonka tulokset kertovat ympäristöasioiden vahvasta merkityksellisyydestä kansalaisille.

Ympäristöasiat halutaan tehtävälistan kärkeen

Kyselyyn vastanneiden mukaan parlamentin pitäisi asettaa ilmastonmuutoksen torjunta sekä ympäristön, merien ja luonnon monimuotoisuuden suojelun tehtävälistansa kärkeen. Ilmastonmuutos nousi nyt ensimmäistä kertaa eurobarometrissä EU-kansalaisten mielestä tärkeimpien aiheiden listan kärkeen.

Ilmastonmuutos oli jo viime keväänä yksi tärkeimmistä syistä äänestää Euroopan parlamentin vaaleissa erityisesti nuorten keskuudessa.

Nuoret ovat nousseet barrikadeille

Viimeisen vuoden ajan nuorten johtamat mielenosoitukset ilmastonmuutoksen torjumiseksi ovat koonneet miljoonia ihmisiä niin Euroopassa kuin maailmanlaajuisesti.

Koululakkoihin nuoria on innoittanut esimerkiksi ruotsalaisaktivisti Greta Thunberg, joka on ollut näyttävästi esillä julkisuudessa osallistumalla muun muassa YK:n pääsihteerin ilmastohuippukokoukseen. Thunberg on myös purjehtinut Atlantin yli Yhdysvaltoihin ja takaisin Eurooppaan, ilmaisten suorilla teoillaan vastustavansa lentämistä.

Valtaosa uskoo nuorten vaikutusvaltaan

Tuore eurobarometri osoittaa, että lähes kuusi kymmenestä eurooppalaista uskoo, että nuorten johtamilla mielenosoituksilla on vaikutusta päätöksentekoon niin kansallisesti kuin EU-tasolla. Myös suomalaisvastaajista 59 % yhtyy tähän.

Kaikkiaan 32 % kyselyyn osallistuneista eurooppalaisista pitää ilmastonmuutoksen torjuntaa ja ympäristönsuojelua tärkeimpinä teemoina Euroopan parlamentin toiminnalle. Aihe nousee tärkeimmäksi kaikkiaan 11 EU-maassa, mukaan lukien Suomessa. Suomalaisista vastaajista 42 % nostaisi ilmastonmuutoksen torjunnan kärkeen.

Ilmastonmuutos on tärkein ympäristökysymys

Kyselytutkimuksessa selvitettiin myös sitä, mikä ympäristökysymyksistä koetaan kaikkein tärkeimmäksi. Suurin osa eurooppalaisista (52 %) kokee ilmastonmuutoksen merkittävämmäksi ympäristökysymykseksi. Myös ilman (35 %) ja merien (31 %) saastuminen, metsien hävittäminen (28%) ja kasvavat jätemäärät (28 %) nousivat kyselyssä esille.

Suomalaisvastaajista ilmastonmuutosta tärkeimpänä ympäristökysymyksenä piti 55 % vastaajista. Seuraavaksi akuuteimpina ympäristökysymyksinä suomalaiset pitivät merien saastumista (50 %), järvien ja pohjavesien saastumista (35 %) ja liiallista riippuvuutta fossiilisista polttoaineista (33 %).

 


Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja