Yksi ylitse muiden – MTV Uutisten kysely: Nämä teemat ovat eduskuntavaaleissa suomalaisille tärkeitä

4:10
MTV kysyi suomalaisilta: Nämä ovat kansalaisille tärkeimmät teemat tulevissa eduskuntavaaleissa.

Sosiaali- ja terveyspalvelut on suomalaisille keskeisin vaaliteema. Miten politiikan muut vakiopuheenaiheet puhuttelevat tällä hetkellä suomalaisia? MTV Uutiset kysyi.

Velkavaalitilmastovaalitmaahanmuuttovaalit – suomalaisten huomion suunnasta käydään aina vaalien alla kovaa kamppailua ja poliitikot yrittävät miettiä, millä vaaliteemoilla kansan suosiota voisi kalastella.

MTV Uutiset pyrki kyselyllä selvittämään, mitkä politiikan aiheet ovat tällä hetkellä eniten suomalaisten mielen päällä.

Kyselyn vastaajille tarjottiin 25 eri politiikan teemaa, joista pyydettiin valitsemaan, mitkä viisi ovat keskeisimpiä valitessa, ketä kevään eduskuntavaaleissa äänestää.

Sosiaali- ja terveysaiheet selvä ykkönen

Ykkösaihe on selvä: Sosiaali- ja terveyspalvelut on keskeisimpien aiheiden joukossa noin puolella vastaajista.

Vaikka viime vuoden aluevaalit olivat liki täysin sosiaali- ja terveysteemaiset, kiinnostus palveluja kohtaan on ymmärrettävästi eduskuntavaaleissakin kovaa.

Kakkossijalle nousee ajankohtainen ongelma, ruoan hinta. Elintarvikkeet ja alkoholittomat juomat maksoivat joulukuussa 16 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten, ja suomalaiset haluavat poliitikoilta arvatenkin ratkaisuja kohonneiden laskujen kanssa selviämiseen.

Kolmannella sijalla on ulko- ja turvallisuuspolitiikka, joka ajankohtaistui aiheena viime keväänä roimasti, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa ja Suomi tämän jälkeen Nato-prosessinsa.

vaaliteemat

Erilaisissa vaalikeskusteluissa on toistaiseksi puhuttu paljon valtion taloudesta, velkaantumisesta ja veroista.

Näistä jokainen on viiden tärkeimmän teeman joukossa noin joka neljännelle. Teemojen osittainen päällekkäisyys on toki voinut vaikuttaa siihen, ettei mikään yksittäinen talousaihe nouse kyselyvastauksissa tätä suositummaksi.

Samassa mittaluokassa ovat opetus ja koulutus, vanhustenhoito, sisäinen turvallisuus sekä syrjäytyminen ja köyhyys.

Maahanmuutto ja ilmastonmuutos eivät puhuttele koko kansaa

Mielenkiintoista on paitsi se, mitkä teemat kansan äänestyspäätöksiin vaikuttavat, myös se, mitkä eivät.

Ilmastonmuutoksen torjunta on viiden keskeisimmän teeman joukossa vain 15 prosentilla ja luonnonsuojelu vain 11 prosentilla vastaajista, kulttuuri- ja liikuntapalvelut vain viidellä prosentilla.

vaaliteemat_2

Maahanmuutto, etenkin työperäinen, on ollut viime viikkoina kuuma keskustelunaihe, mutta samainen maahanmuutto, etenkään työperäinen, ei ole MTV Uutisten kyselyn vastaajille keskeinen teema ehdokasta valittaessa.

Vain seitsemän prosenttia nostaa työperäisen maahanmuuton keskeisimpien vaaliteemojensa joukkoon.

Tutkimus toteutettiin verkkopaneelissa 27.1.–3.2., ja siihen vastasi 1649  henkilöä. Vastaajat ovat iän, sukupuolen ja asuinpaikan suhteen edustava otos täysi-ikäisistä suomalaisista. Virhemarginaali on suurimmillaan kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. Tutkimuksen teki MTV:n toimeksiannosta Corefiner Oy.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja