MTV kysyi nuorten mietteitä ilmastonmuutoksesta ja luonnonsuojelusta – huoli paistoi vastausten läpi

Onko nuorilla luottamusta ilmastotoimiin? 3:59
MTV Uutiset kävi Helsingissä Pakilan yläasteella kysymässä, onko nuorilla luottamusta ilmastotoimiin.

Luonnon monimuotoisuuden häviäminen, napajäätiköiden sulaminen, merenpinnan nousu, lisääntyvät luonnonkatastrofit ja äärisääilmiöt. Kaikki nämä ilmastonmuutoksesta johtuvat asiat vaikuttavat myös ihmisiin.

Hallitusten välinen ilmastopaneeli IPCC kertoi maanantaina uskovansa, että maailman päästöt voidaan puolittaa vuoteen 2030 mennessä. Se vaatii sähköistämistä, energiatehokkuutta ja lisää vaihtoehtoisia polttoaineita. MTV uutisten tet-harjoittelijat Ellen, Julia ja Mikaela kävivät Pakilan yläkoulussa kysymässä, onko nuorilla luottamusta ilmastotoimiin. 

Nuorten vastauksista selvisi, että ilmaston nykyinen tila on huolestuttava ja kriittinen. Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät jo nyt kaikkialla maapallolla. Esimerkiksi ravinnontuotanto ja puhtaan juomaveden saaminen vaikeutuvat entisestään ilmastonmuutoksen vaikutuksesta. Tämä ei siis ole yhden valtion tai ihmisen vastuulla oleva ongelma vaan globaalikriisi, joka koskettaa meitä kaikkia. 

Nuorten vastaukset kysymyksiimme olivat erilaisia, mutta niistä huokui sama sanoma ja huoli maapallomme tulevaisuudesta.

– Ilmastoasiat koskettaa kaikkia ja meillä on vain yksi maapallo, jolla elämme, sanoo yhdeksäsluokkalainen Olivia Nousiainen

Nuoret tiedostavat ilmasto-ongelman ja toivovat muutosta etenkin isojen valtioiden taholta. Monet oppilaat kertoivat arjen pienistä ekoteoistaan. Kierrätys, julkistenkulkuvälineiden käyttäminen, kasvisruoan syönti ja käytettyjen vaatteiden suosiminen toistuivat vastauksissa. 

Nuoret kokivat kuitenkin, etteivät pienet ekoteot vaikuta suuressa mittakaavassa.  

– Lajittelen, pyrin kierrättämään ja käytän julkisia liikennevälineitä. Pienet maat eivät voi tehdä kauheasti, jos isot maat eivät tee mitään, arvelee Aaro Mäkelä.

Yleinen viesti nuorten suunnalta oli toive isoille valtioille tavoitteellisemmista ilmastolupauksista ja niiden toteuttamisesta.

– Isojen valtioiden ilmastolupaukset eivät ole riittäviä, valtiot puhuvat tosi paljon, mutta tekevät vähän, Mäkelä jatkaa.

Oppilaat kertoivat yleisestä tietoisuudesta ja keskustelusta ilmastoasioiden suhteen. Monien mielestä kouluissa ilmastokeskustelu on hyödyllistä ja riittävää, mutta nuorten keskuudessa olematonta. He kokivat myös, että ilmastokeskustelun lisääntyminen nuorten keskuudessa olisi tärkeää tulevaisuuden kannalta. 

– Ainut paikka missä ilmastonmuutoksesta puhutaan, on koulu, sanoo Elli Ferm.

Nuorten toivo ilmaston pelastumisen suhteen ei ole vielä täysinmennyttä. Monella MTV:n haastattelemalla yhdeksäsluokkalaisella on edelleen uskoa tulevaisuuteen. Monet korostivat kuitenkin, että ilmasto ei voi odottaa, vaan toimien aika on nyt. 

– Viimeisiä viedään ja nyt on pakko tehdä jotakin, Aaro Mäkelä kiteyttää. 

Katso lisää nuorten vastauksia yllä olevalta videolta. Artikkelin kirjoittajat ja videon haastattelijat ovat MTV Uutisten tet-harjoittelijoita. 

Lue myös:

    Uusimmat