Mainos

Päästöt huolettavat suomalaisia, mutta suurin osa ei usko, että ihmiskunta saa ilmastonmuutosta kuriin: "Ajatellaan, että jonkun muun pitäisi toimia"

10:00

Suomalaiset luottavat heikosti ihmiskunnan kykyyn rajoittaa ilmastonmuutosta aiheuttavia päästöjä. Alle puolet suomalaisista uskoo, että hiilidioksidipäästöjen hillitsemiseen löytyy kestäviä ratkaisuja.

Video: Ilmastonmuutos koettelee Suomea

Mitä olisit valmis tekemään vuonna 2019 pienentääksesi hiilijalanjälkeäsi?

51 % vastaajista: Lisäämään kasvisruuan osuutta ruokavaliossasi merkittävästi

48 %: Käyttämään julkisia liikennevälineitä tai polkupyörää päivittäisiin matkoihisi nykyistä selvästi enemmän

45 %: Vaihtamaan käyttämäsi sähkö uusiutuvaan sähköön (esim. aurinko-, vesi- tai tuulivoima)

36 %: Ostamaan merkittävästi isomman osan vaatteistasi käytettynä

32 %: Luopumaan tai vähentämään vapaa-ajan lentomatkustamistasi

24 % Hankkimaan sähkö- tai kaasuauton

8 %: En mitään näistä

Kuitenkin lähes kaksi kolmesta suomalaisesta uskoo, että heidän omilla valinnoillaan on merkitystä maailmanlaajuisten päästötavoitteiden saavuttamiseksi. Naiset ovat miehiä valmiimpia lisäämään esimerkiksi kasvisruuan syömistä ja käytettyjen vaatteiden ostamista, mutta into omiin toimiin on kuitenkin melko laimeaa.

– Suurin yllätys minulle oli se, kuinka harva on valmis tekemään konkreettisia toimenpiteitä. Kuitenkin kolme neljästä oli huolissaan päästöistä, mutta suurin valmius tehdä itse jotain oli suurimmillaan 50 prosentin luokkaa. Ajatellaan, että jonkun muun pitäisi toimia, vaikka asia minua huolestuttaa. Vastuuta ulkoistetaan poliittisille päättäjille ja teollisille yrityksille, kyselyn teettäneen konsulttiyritys Pöyryn toimitusjohtaja Juuso Pajunen sanoo.

Kansa ei tiedä

Kyselyn mukaan suomalaisilla on myös useita virheellisiä käsityksiä. Lähes joka kymmenes uskoo, että ydinvoima tuottaa merkittävästi hiilidioksidipäästöjä, vaikka teollisuuden ydinvoiman tuotannossa ei juuri hiilidioksidia synny.

Useampi kuin joka neljäs vastaaja pitää yksityisautoilua kotitalouksien merkittävimpänä hiilidioksidipäästöjen aiheuttajana, vaikka eniten päästöjä aiheuttaa asuminen. Kolme neljästä vastaajasta sijoittaa Suomen EU:n kärkikymmenikköön kierrätyksessä. Suomi on kuitenkin EU-vertailussa keskikastia, ja meillä kierrätetään vain 42 prosenttia yhdyskuntajätteestä.

Pajunen ei virheellisiä käsityksiä ihmettele.

– Keskustelu on moninaista ja asia on vaikea. Ei tämä ole yllättävä asia.


Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja