Suomalaisten ilmastoahdistus kasvaa ja vaikuttaa myös äänestyspäätöksiin vaaleissa: "Ahdistutaan, etteivät päättäjät tee mitään ja koetaan syyllisyyttä omasta toiminnasta"

2:06

Suomalaiset ovat hyvin huolissaan ilmastonmuutoksesta ja ovat myös valmiita muuttamaan omaa käyttäytymistään ilmaston suojelemiseksi. Tämä käy ilmi tänään julkaistusta Taloustutkimuksen tekemästä ja energiayhtiö Loisteen tilaamasta kyselystä.

Ilmastoahdistus on lisääntynyt erityisesti nuorten ja naisten keskuudessa. Puolet vastaajista sanoo, että ehdokkaan ilmastonäkemykset vaikuttavat äänestyspäätökseen kevään eduskuntavaaleissa.

Ilmastonmuutos huolestuttaa suomalaisia aiempaa enemmän. Kolme neljästä suomalaisesta pitää ilmastonmuutosta vakavana uhkana. MTV Uutiset kävi kyselemässä suomalaisten tunnelmia.

– Asiana se on radikaali, pelottava ja iso asia. Kukaan ei voi tietää, mitä tapahtuu ensi vuonna, 10 vuoden päästä tai 20 vuoden päästä. Esimerkiksi merenpinnan nousu metrillä aiheuttaisi sen, että Helsinki olisi ihan erinäköinen paikka, pohtii Sauli Risku.

– Kyllä se herättää tietynlaista ahdistusta. Olen kolmen pienen lapsen äiti, niin lähinnä heidän tulevaisuutta ajatellen, toteaa Sanna Siirilä.

Ilmastoahdistuksesta kärsivät nuoret, naiset ja kaupunkilaiset

Myös suomalaisten ilmastoahdistus on lisääntynyt. 17 prosenttia kyselyyn vastanneista koki ilmastoahdistusta, erityisesti nuoret, naiset ja kaupunkilaiset.

– Ollaan voimattomia ja ollaan ahdistuneita siitä, että mitään ei tapahdu ja poliitikot ja päättäjät eivät tee mitään. Lisäksi osa ihmisistä kokee syyllisyyttä siitä, että oma toiminta aiheuttaa päästöjä, arvioi Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja, Helsingin yliopiston ympäristöekonomian professori Markku Ollikainen.

Ihmiset muuttavat käyttäytymistään ilmaston pelastamiseksi

Kansalaiset ovatkin ryhtyneet itse toimimaan.

– 71 prosenttia suomalaisista sanoo, että on muuttanut käyttäytymistään tai kulutustottumuksiaan ilmastonmuutoksen torjumiseksi, huomauttaa Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Outi Salonen.

Ihmiset ovat vähentäneet punaisen lihan syömistä (41%), oman auton käyttöä (32%) ja lentämistä (25%). Osa on jopa jättänyt lapset hankkimatta (16%).

– Jotenkin tämä nyt viittaa siihen, että ahdistus kääntyy oman toiminnan lisääntymiseen, mikä sinänsä on hyvä asia, mutta kyllä sen pitäisi myös kääntyä siihen, että poliitikoilta vaaditaan enemmän. Kansalaiset ottavat ilmastonmuutoksen paljon vakavammin kuin mitä se tähän saakka Suomen politiikassa on otettu, muistuttaa Ollikainen.

Ilmastonäkemykset vaikuttavat vaaleissa

Ilmastoasiat näyttävät vaikuttavan suomalaisten äänestyskäyttäytymiseen. Puolet vastanneista sanoo ehdokkaan ilmastonäkemysten vaikuttavan ehdokasvalintaan. 40 prosenttia aikoo kevään eduskuntavaaleissa äänestää ehdokasta, joka toimii ilmastonmuutoksen torjumiseksi. 43 prosentin mielestä Suomen ilmastopolitiikkaa ei ole tarpeeksi kunnianhimoista.

– Seuraava hallitus joutuu tekemään monta tärkeää ilmastopäätöstä. Ensimmäinen on maankäyttösektorin politiikka, joka astuu voimaan 2020. Suomellahan ei semmoista vielä ole. Toiseksi EU:n puheenjohtajamaana Suomella on ensikäden mahdollisuus vaikuttaa siihen, että EU:n ilmastopolitiikka tulee kunnianhimoisemmaksi. Kolmanneksi pitää ottaa ne strategiset askeleet siihen, että liikenne saadaan päästöttömäksi, listaa Ollikainen.

Taloustutkimuksen tekemään ilmastokyselyyn vastasi tammikuussa vähän yli tuhat täysi-ikäistä suomalaista.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja