Ilmailuviranomainen: Tähän turvallisuusvirheeseen yllättävän moni matkustaja sortuu – voi viedä hätätilanteessa hengen

7:49

Ilmailuviranomaisen mukaan läheskään kaikki lentomatkustajat eivät tiedä, kuinka hätätilanteessa laskeutuvien happimaskien kanssa tulisi toimia. 

Suomen matkailuvaltteja ovat puhtaus ja eksotiikka. Katso videolta koko keskustelu Suomeen kohdistuvasta matkailusta.

Monet lentomatkustajat kuuntelevat musiikkia tai puhuvat vierustoverinsa kanssa sen sijaan, että he seuraisivat ennen koneen nousua esiteltyjä turvallisuusohjeita. Turvallisuusohjeiden seuraaminen olisi kuitenkin ensiarvoisen tärkeää, sillä hätätilanteen sattuessa nämä ohjeet voivat pelastaa henkesi. 

Yhdysvaltain ilmailuviranomaisen Federal Aviation Administrationin mukaan huhtikuussa Yhdysvaltojen sisäisellä lennolla sattunut hätätilanne todisti, että läheskään kaikki matkustajat eivät tiedä, kuinka happinaamarit asetetaan kasvoille oikein. 

Viranomaisen mukaan useat kyseisellä Southwest Airlinesin lennolla mukana olleet matkustajat peittivät happimaskilla ainoastaan suunsa. Oikeaoppisesti maski kuuluisi asettaa kasvoille niin, että se mahdollistaa hengittämisen myös nenän kautta. 

Nenän kautta hengittäminen ensiarvoisen tärkeää

Jos hätätilanteessa hengittäminen tapahtuu ainoastaan suun kautta, tilanne voi pahentua entisestään. Suun kautta hengittäminen on hapen imeytymisen kannalta tehotonta, sillä ilma pääsee kulkemaan keuhkoihin ja sieltä pois hyvinkin nopealla tahdilla.

Nenän kautta hengitettäessä ilma poistuu keuhkoista suun kautta hengittämistä hitaammin, mikä antaa keuhkoille enemmän aikaa poimia ilmasta happea.

Happimaski tulisi aina myös muistaa asettaa ensin omille kasvoille, sillä vaikka vaisto kehottaisikin auttamaan ensin lapsia, aikuisista on enemmän apua silloin, kun heidän oma hengityksensä kulkee normaalisti.

Asiantuntijoiden mukaan happimaski tulisi asettaa kasvoille noin puolen minuutin sisällä niiden putoamisesta eteesi. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja