Mainos

Lentäjät paljastavat kauhunhetkensä – matkustajat usein täysin tietämättömiä tapahtuneista

Lentäjän pyörtyminen tai sähkövika. Lentomatkustajilla ei ole aavistusta siitä, mitä ohjaamossa todellisuudessa tapahtuu lennon aikana. 

Moni meistä on saattanut miettiä, mitä lentokoneen ohjaamossa oikeasti tapahtuu lennon aikana. Verkkosivusto Techinsider on koonnut lentäjien paljastuksia pelottavista hetkistä, jotka eivät koskaan päätyneet matkustajien tietoon.

Tämän luettuasi suhtaudut lentomatkustamiseen aivan uudella tavalla.

Täydellinen sähkömenetys

Airbus 320:n pilotti kertoo koneen sähköjen sammuneen hetkeksi täysin juuri laskeutumisvalmisteluiden alettua noin yhdeksän kilometrin korkeudessa. Sähkögeneraattoreista huolimatta kone pimeni täysin. Pilotti antaa kokemastaan kauhunhetkestä esimerkin.

– Kuvittele, että ajat moottoritiellä 100 kilometriä tunnissa ja yhtäkkiä ikkunat peitettäisiin, kaikki sähköiset järjestelmät lakkaisivat toimimasta ja polkimet eivät tottelisi.  

Sähköt palasivat kuitenkin viime hetkellä ja kone laskeutui onnellisesti aasialaiselle lentokentälle matkustajien ollessa täysin tietämättömiä tapahtuneesta. 

Myrkyllistä savua ohjaamossa

The Guardianin raportin mukaan ei ole kovinkaan harvinaista, että myrkyllistä savua pääsee ohjaamoon lennon aikana. Useat lentäjät ovat työskennelleet pahoinvoinnista ja huimauksesta huolimatta. Lisäksi pilotit ovat kertoneet, etteivät ole aina olleet täysin toimintakykyisiä tai pystyneet kommunikoimaan lennonjohdolle savun aiheuttamien oireiden vuoksi.

Vaikeissa tapauksissa matkustamohenkilökunta on joutunut käyttämään happinaamareita lennon aikana tai joutuneet myöhemmin sairaalahoitoon.

Lentäjän pyörtyminen

Turbulenssi ei varsinaisesti ole turvallisuusriski lentokoneelle, mutta se voi saada aikaan yllättäviäkin seuraamuksia. Eräs kokenut lentäjä kertoo apupilotin kyynärpään osuneen hänen päähänsä voimakkaan turbulenssin aikana, mikä aiheutti lentäjän pyörtymisen.

Kone pysyi kuitenkin onnellisesti hallinnassa siihen asti, kunnes lentäjä pääsi taas tositoimiin muutamaa minuuttia myöhemmin. 

Irronnut ikkuna

Vuonna 1990 British Airwaysin lennolla väärin asennettu ikkuna johti hätälaskuun, jonka syy jäi matkustajille lopulta hämärän peittoon. Kesken lennon ikkuna irtosi ja imaisi lentäjän mukanaan. Lentäjä sai kuitenkin pidettyä itsensä sisällä matkustamohenkilökunnan avustuksella siihen asti, kunnes hätälasku saatiin suoritettua loppuun. Viisi kuukautta myöhemmin lentäjä palasi taas työnsä pariin. 

Lintutörmäys

Matkustajille on ilmoitettava, jos ongelmia ilmenee, mutta se ei koske lentäjien pelästymistä. Yksi näistä sydämentykytystä aiheuttavista hetkistä liittyy lintutörmäykseen. Eräs pilotti kertoo olleensa laskeutumassa pienelle lentokentälle, kun muuttomatkallaan kentälle pysähtyneet hanhet päättivät yhtäkkiä lähteä lentoon.

– Lintuja lensi kaikkialle ja niitä oli mahdotonta väistää, joten piti vain toivoa, ettemme osuisi mihinkään. 

Video: Myös tämä niksi on saattanut jäädä monelta hämärän peittoon. Vielä ei ole liian myöhäistä oppia!

0:33

Lähde: Techinsider

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.