Yleinen käytäntö vaarantaa lapsen turvallisuuden lennon aikana – voi aiheuttaa vakavia vammoja

Monet lentoyhtiöt noudattavat käytäntöä, joka ei ole lapsen turvallisuuden kannalta paras vaihtoehto. 

Toukokuun ensimmäisenä päivänä Moskovasta Bangkokiin matkalla ollutta lentokonetta ravisteli paha turbulenssi. Vaikka tilannetta kesti vain kymmenen sekunnin ajan, se ehti aiheuttaa murtumia ja vammoja niin aikuisille kuin lapsillekin. Kaksikymmentäseitsemän ihmistä vietiin sairaalahoitoon, heidän joukossaan yksivuotias lapsi. Tässä tapauksessa lapsen loukkantuminen olisi mahdollisesti voitu estää yksinkertaisella turvallisuusseikalla. 

Lasten turvallisuuteen perehtyneen neuvojan Allana Pinkertonin mukaan lentokoneessa lapsen turvallisuuteen tulisi kiinnittää yhtä paljon huomiota kuin autolla ajaessa. Asiantuntijan mukaan paras keino olisikin sijoittaa vauva auton turvaistuimeen lennon ajaksi.

Istuin suojaa yllättävissäkin tilanteissa

Lento-onnettomuudet ovat harvinaisia, mutta koneen heilumista aiheuttava turbulenssi sekä laskuun ja nousuun liittyvät epätasaisuudet ovat verrattaen yleinen ongelma.

Tästä syystä turvallisin paikka lapselle olisikin 5-pistevöisessä turvaistuimessa, vaikka useimmat lentoyhtiöt suosittelevatkin vielä pitämään alle kaksivuotiasta lasta sylissä lennon aikana.

– Kätesi eivät pysty pitelemään lastasi turvallisesti, etenkään yllättävän turbulenssin aikana, yhdysvaltalaisen ilmailuviranomaisen Federal Aviation Administrationin (FAA) nettivustolla kerrotaan.

Myöskin saman turvavyön käyttö lapsen kanssa voi viranomaisen mukaan aiheuttaa lapselle vakavia vammoja.

Jos turvaistuimen käyttö on lapsen kannalta turvallisin vaihtoehto, miksi se on edelleen niin harvinainen näky lentokoneissa?

Yksi syy tähän löytyy laista. Mikään laki ei kiellä pikkulapsen matkustamista sylissä, jolloin paikkoja vapautuu yhä enemmän matkustajien käyttöön. Kyse on siis myös rahasta ja siitä, että kovinkaan monet vanhemmat eivät ole tietoisia tästä turvallisuusriskistä. Yksi syy tähän voi löytyä myös siitä, että vanhemmat eivät halua ottaa matkalleen mukaan yhtään lisää tavaraa.

Lähde: WomansDay 

***


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja