Mainos

Ilkka Koivisto on kuollut - leppoisa guru tunsi luonnon salat

Ilkka Koivisto on kuollut. Koivisto menehtyi viime yönä pitkäaikaiseen sairauteen 80-vuotiaana.

Koivisto muistetaan Korkeasaaren eläintarhan pitkäaikaisena johtajana ja leppoisana eläinguruna.

Ehkä parhaiten suomalaisten mieliin painunut tapahtuma Ilkka Koiviston luontoasiantuntijan uralla oli 15 vuoden takainen kohtaaminen hullun metson kanssa. Metso yritti hyökätä Koiviston kimppuun, kun hän oli tekemässä luonto-ohjelmaa MTV3: lle. Koko episodi tallennentui nauhalle ja materiaalista tehtiin muunmuassa yksi MTV3:n Kymmenen Uutisten kaikkien aikojen suosituimmista kevennyksistä.

Juuri eläinten käyttäytyminen ja sen selittäminen olikin Ilkka Koiviston ominta aluetta. Koivisto johti Korkeasaaren eläintarhaa liki 30 vuoden ajan vuodesta 1968 vuoteen 1995 asti.

- Korkeasaaren kehittämisessä en päässyt alkua pidemmälle. Sain täystyrmäyksen, kun yritin saada Mustikkamaata liitettyä Korkeasaareen. Isot eläimet olisivat tarvinneet enemmän tilaa ja isojen eläinten määrää olisi voitu lisätä. Ehdotus tyrmättiin alkuunsa, muisteli Ilkka Koivisto parin vuoden takaisessa Huomenta Suomen haastattelussa.

Koko kansan luonto-opas

Koivistosta tuli koko kansan luonto-opas, jolta saattoi kysyä mitä tahansa luontoon liittyvää. Hän vastasi kansalaisten luontokysymyksiin radion luontoillassa ja lehtien palstoilla. Kymmenen vuoden ajan Koivisto teki MTV3:lle Aamuluonto-ohjelmaa.

Koivisto kirjoitti toista kymmentä kirjaa eläimistä ja luonnosta. Hän oli myös lahjakas piirtäjä ja kuvittaja. Pari vuotta sitten ilmestyneen teoksen nimi on kuvaavasti Elämän mittainen luontoretki.

Koivisto täytti tänä keväänä 80 vuotta. Eläkepäivätkin olivat täynnä tekemistä.

- Teen vanhoja temppuja. Kirjoitan, kun jaksan ja kun en jaksa, ryhdyn piirtelemään. Välillä vähän kuvaan ja teen videopätkiä, kertoi Koivisto Huomenta Suomen haastattelussa.

Omasta asiantuntemuksestaan huolimatta Koivisto muistutti, että luonnosta voi nauttia myös ilman lajituntemusta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.