Sumuttaako Ristomatti Hakola kaikkia? Iivo Niskanen paljastaa maajoukkuetoverinsa metkut: "Kaikki on mennyt munilleen"

Suurin suomalaishuomio kohdistuu Iivo Niskaseen Pekingin olympialaisten 15 kilometrin perinteisen hiihdossa perjantaina, mutta myös Ristomatti Hakolan suorituksella on valtava merkitys maajoukkueen tulevan kokonaispanoksen kannalta. 

Jos olisi pitänyt nimetä ennakkoon Suomen maastohiihtomaajoukkueen suurin kysymysmerkki Pekingin olympialaisissa, Ristomatti Hakola olisi ollut kärjessä monella listalla. 

Ja mysteeri Hakolan ympärillä avautuneekin vasta perjantaina, kun kylkiluunsa Rukan maailmancupissa marraskuussa murtanut ja sen jälkeen vain kerran kilpaillut (Suomen mestaruus 15 kilometrin perinteisellä Imatralla 8. tammikuuta) suomalaistähti osallistuu olympialaisten väliaikalähtöön.   

– En osaa sanoa kisakunnosta yhtään mitään. Kilvanhiihdosta on kuukausi aikaa, ja sitten on välissä ollut kaikenmoista. Voi olla ihan mikä sija tahansa, Hakola kommentoi MTV Urheilulle. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Kun Hakolalta kysyy tästä "kaikenmoisesta", vastauksia ei heru. Ylelle aikaisemmin antamansa haastattelun perusteella Hakola koki jotain takaiskuja valmistavalla leirillä Italiassa.  

– Vuodesta 2015 olen odottanut näitä kisoja. Sitten meni näin perseelleen. On mennyt niin perseelleen, että olen pienistäkin asioista tyytyväinen, kisajännitystä usein poteva Hakola totesi torstaina. 

Kun Hakola ei anna minkäänlaisia vihjeitä iskukyvystään, asiasta on kysyttävä maajoukkuetoveri Iivo Niskaselta, jonka pronssimitali oli miesten olympiahiihtojen avausmatkan suomalaiskohokohta, Perttu Hyvärisen upeaa seitsemättä sijaa unohtamatta. 

– Se on ollut pari vuotta hänen (Hakolan) tapansa vähätellä ennen kisoja, että kaikki on mennyt munilleen. Eiköhän siellä kolme äijää ole huomenna kymppijoukossa, Niskanen heittää viitaten itseensä, Hyväriseen ja Hakolaan.

Suomen neljäs edustaja on olympiadebyyttinsä viime viikolla tehnyt Remi Lindholm.

Limiittiä vastaan

Hakolan taktiikka perjantain kisaan on yksinkertainen. 

– Väliaikalähdön suunnitelma on sellainen, että siinä mennään päivän limiittiä vastaan. Sinä lyöt sen matkavauhdin päälle, minkä pystyt, eikä siinä hirveitä muita suunnitelmia ole.

– Näissä korkeuksissa se limiitti on todella pienestä kiinni, mihin se meno pysähtyy. Merenpinnan tasolla kisan saa takaisin, mutta täällä kisaa ei saa enää takaisin, jos limiitin ylittää.

Hakola ei ole aiemmin kilpaillut olympialatujen (noin 1 700 metriä) korkeudessa. Korkealla, kuten Lenzerheidessa ja Davosissa, menestystä on kuitenkin tullut. 

– Olin loukkaantuneena, ja minulta ovat jääneet kaikki korkean paikan leirit väliin, niin en oikein tiedä nykyistä omaa iskukykyäni korkealla.

Olympialadut ovat jo osoittaneet raastavuutensa. Työpätkät ovat pitkiä ja rajuja. 

– Merenpinnan tasolla ne olisivat varmasti kivoja kulmia, mutta tässä korkeudessa ne ovat aika haastavia. Omat vahvuuteni ovat tasatyönnössä, niin tuossa on aika vähä sitä.  

Olympiakisat ohi perjantaina?

Hakolan perjantainen esitys on hyvin merkityksellinen siinäkin mielessä, että hänelle on ennakoitu isoa roolia olympialaisten miesten viestissä ja pariviestissä. 

Hän tiedostaa tilanteen. 

– Ei nyt lähdetä vielä selittelemään, mutta voi olla, että minun kisani joko alkavat tuossa tai päättyvät tuohon, Hakola sanoo viitaten perjantain kisaan.

– Toisaalta tuo 15 kilometriä on hyvin erilainen kisa kuin pariviesti, kun tuo latu on niin hardcore. Mutta kyllä se vähän kertoo, missä kunnossa on.

Myös haastavan olympiakauden läpikäynyt Joni Mäki ilmoitti vapaan sprintin upean neljännen sijansa jälkeen, että hän on kiinnostunut myös perinteisen pariviestin hiihtämisestä

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Tuota kilpailua on ennakkoon kärrätty vahvasti Iivo Niskasen ja Hakolan kynnykselle, mutta Hakolan epävarman tilanteen takia Mäkikin on harkinnassa mukana. 

– Olemme tienneet jo useamman vuoden ajan, että meillä on kolme hyvää hiihtäjää siihen pariviestiin. Saamme siitä hyvän joukkueen. Nyt meillä näyttää olevan yksi maailman parhaista miehistä (Niskanen), ja sitten on oikeastaan ihan sama kumman siihen lyö, niin hyvä tulos siitä tulee, Hakola kommentoi. 

– Sehän kuuluu urheiluun, että kun kaksi mahtuu joukkueeseen, niin yhdelle tulee paha mieli, hän summaa. 

Pekingin olympialaisten miesten maastohiihdot jatkuvat 15 kilometrin perinteisen kilpailulla perjantaina Suomen aikaa kello 9.00 alkaen. Koko olympiaohjelman ja suomalaisurheilijat näet tästä linkistä.

Lue myös:

    Uusimmat