Karanteeniin viety Leijonien jäsen kommentoi koronadraamaa – tämän takia video tähtipelaajasta ambulanssissa poistettiin

Koronakaranteenit ja Venäjän testituloksien puuttuminen puhuttavat olympiajääkiekossa – naisleijonat koki kiperän tappion Sveitsille, mitä ottelusta jäi käteen? 4:47
Karanteenit ja Venäjän testitulosten puuttuminen puhuttavat olympiakiekossa – mitä Naisleijonien Sveitsi-tappiosta jäi käteen?

Leijonien maalivahti Jussi Olkinuora ja tiedottaja Petteri Hietanen kyyditettiin koronakaranteeniin Pekingin olympialaisissa maanantaina. MTV Urheilu tavoitti Hietasen karanteenista paikallista aikaa heti aamutuimaan tiistaina.

Hietanen kommentoi omaa sekä Anttilan ja Olkinuoran tilannetta MTV Urheilulle tiistaina. 

– Minulla noin kuukausi sitten sairastetun koronan CT-arvot sahailevat siinä negatiivisen ja positiivisen rajamaastossa, ja siitä syystä täällä joudutaan nyt vain toivomaan, että testit pysyisivät negatiivisen puolella. Olen eristettynä joukkueen toiminnasta, paikallista aikaa jo maanantaiaamuna karanteeniin kuskattu Hietanen selvittää.

Hietanen kuvailee tilannetta "hankalaksi ja turhauttavaksi". 

– Ikävä kyllä tällä hetkellä tilanteeseen ei pystytä omalla toiminnalla oikein vaikuttamaan. Toivomme toki, kaikkien samassa tilanteessa olevien puolesta, että käytöntöön saataisiin muutos, joka vastaisi yleistä lääketieteellistä näkemystä.

Suomen olympiajoukkueen ylilääkäri Maarit Valtonen totesi sunnuntaina, että Anttilan karanteenille ei ole minkäänlaisia lääketieteellisiä perusteita, sillä Anttila on käytännössä terve, eikä voi tartuttaa enää tautia. 

– Eniten tietysti itseä harmittaa jätkien puolesta, että he eivät pääse treenaamaan ja valmistautumaan kunnolla olympialaisten peleihin. Toivottavasti he pääsevät pian joukkueen mukaan, Hietanen summasi.

Miksi video poistettiin?

Olkinuoran tilanteesta saatiin tietoa jo ennen Suomen olympiakomitean tiedotetta, kun Leijonien sosiaalisen median tilille julkaistiin maanantai-iltana video ambulanssiin hyppäävästä maalivahdista. Hän oli matkalla koronakaranteeniin. 

Video kuitenkin poistettiin melko pian. Hietanen avaa syitä tämän takana. 

– Se poistettiin, koska se oli aika rajamailla Kansainvälisen olympiakomitean  asettamien kisa-alueella kuvattavaan ja julkaistavaan videomateriaalin liittyvien sääntöjen kanssa.

– Video päädyttiin poistamaan Suomen olympiakomitean muistutettua näistä säännöistä, varsinkin kun virallista tiedotetta ei oltu ehditty asiasta siinä vaiheessa antaa julki. Haluttiin, että asia tulee selville virallisen tiedotteen kautta, Hietanen summasi. 

Hietasen, Olkinuoran ja Anttilan karanteenien mitat ovat nyt kiinni koronatestien CT-arvoista. Tämän hetken tiedon mukaan karanteenissa olevan pitää antaa vapautuakseen siitä kaksi peräkkäistä negatiivistä, CT-arvoltaan yli 40:n olevaa testiä tai kolme peräkkäistä negaativistä testiä, joissa CT-arvo on 35-40. Testiväli on yksi vuorokausi.

Jos näyte jää alle 35:n, prosessi alkaa alusta. Hietasen mukaan maksimieristysaika on kymmenen vuorokautta. 

Olympiakomitean mukaan Anttilalla on mahdollisuus vapautua karanteenista, jos tiistain testin CT-arvot eivät ole määritellyn rajan alapuolella. 

Leijonat aloittaa olympiaturnauksen ottelulla Slovakiaa vastaan torstaina Suomen aikaa kello 10.40. Koko olympiaohjelman ja suomalaisurheilijat näet tästä linkistä.    

Juttua täsmennetty klo 3.55: Hietanen kuljetettiin karanteeniin paikallista aikaa jo maanantai-aamuna. 

Lue myös:

    Uusimmat