Tässä on MM-hiihtojen ylivoimaisin tähti – suomalaisleiristä huimaa suitsutusta: "Lahjakkain näkemäni urheilija tässä lajissa"

13:40
Yhdistetyn tähti Ilkka Herola oli Tulosruudun viikon vieraana torstaina. Herola kertoi muun muassa siitä, miten hän päätyi aikoinaan yhdistetyn pariin ja isosta muutoksesta suhtautumisessaan urheiluun.

Kun puntaroidaan Oberstdorfin MM-hiihtojen ylivoimaisinta urheilijaa, monien sormi osoittaa norjalaiseen Therese Johaugiin. Maastohiihtäjän sijaan oikea suunta saattaa kuitenkin olla yhdistetyn norjalaistähti Jarl Magnus Riiber.

– Minun silmiini hän on lahjakkain urheilija, jonka olen tässä lajissa koskaan nähnyt.

Näin Riiberistä puhuu Suomen maajoukkueen päävalmentaja Petter Kukkonen, joka on kilpaillut ja valmentanut lajissa yli kaksi vuosikymmentä. 

Eikä Suomen kärkinimien Ilkka Herolan ja Eero Hirvosen kommentit tästä kauaksi jää.

– Hän pystyy hyppäämään lähes mäkihypyn maailmancupin tasolla, Herola naulaa.

– Äärimmäisen lahjakas kaveri, joka pystyy ulosmittaamaan potentiaalinsa, Hirvonen jatkaa.

Riiber, 23, on voittanut kaksi edellistä maailmancupin kokonaiskisaa ja on matkalla kolmanteen pokaaliin.

Ja tapa, jolla Riiber on valloittanut yhdistetyn, on vastaansanomaton. Hän voitti kaudella 2018-2019 maailmancupin 21 henkilökohtaisesti kisasta 12 ja oli kahdesti palkinnoilla. Seuraavalla kaudella meno oli vielä mykistävämpää: 17 kisaa, 14 voittoa ja kaksi palkintosijaa. Kuluvalla kaudella hän on voittanut käymistään 11 kisasta seitsemän ja ollut kolmesti kakkosjakkaralla. 

Lisäksi hän kahmaisi Seefeldin MM-kisoista kaksi kultaa ja hopean. 

– Kulmakivi on äärimmäisen hyvä hyppääminen. Totta kai hän on lahjakas ja nopea myös hiihtopuolella, mutta hänen ei tarvitse olla kovin hiihtäjä pärjätäkseen. Hän pystyy myös käyttämään loppukiriominaisuuttaan hyvin, sillä hänen ei tarvitse koskaan hiihtää sitä kymppiä täysillä. Jos hänen hyppäämisensä toimii, häntä on hyvin vaikea voittaa, Herola taustoittaa.

– Lajissa menetyksen avain on painottunut viimeiset 3-4 vuotta hyvin vahvasti sinne hyppypuolelle. Hiihtämälläkin voi jonkinlaista tulosta tehdä, mutta palkintopallisijat vaativat hyvätasoista hyppäämistä ja kymppisakista lähtemistä. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Tämän suomalaiset tietävät omakohtaisesti, sillä juuri hyppypuoli on ollut iso kynnys menestyksen tiellä. 

Kukkonen nostaa myös muita syitä esiin Riiberin valta-aseman takaa.

– Norjalaisten valmennusjärjestelmä on ollut poikkeuksellisen hyvä, kuten kaikista lajeista näkee. Siihen on hyvä tulla. Sitten kun tuollaisia lahjakkuuksia tulee putkessa, niin siitä joku sitten irtoaa ja menee eteenpäin. Norjassa jokaiseen lajiin näyttäisi löytyvät huippulahjakkuus. Riiber on meidän lajissamme oma lukunsa.

Taustalla on myös intohimoista paneutumista harjoitteluun ja pienempiin yksityiskohtiin.

– Hän vetäytyy jollekin tunturimökille 2-3 viikoksi treenaamaan yksinään ja miettii mäkipukujensa kaavoituksia. Hän on viimeisen päälle pedantti harjoittelija ja varusteiden kehittäjä. Vähän sellainen Ole Einar Björdalenin tyyppinen kaveri, Kukkonen kehuu viitaten kaikkien aikojen ampumahiihtäjään.

– Kun nämä monet palaset osuvat kohdalleen, niin voidaan nähdä tällaisia täysin ylivertaisia suorituksia. Hän on tavallaan kolme vuotta ollut voittamaton.

"Ratkaiseva tekijä hyppypuvun sisällä"

Kukkosen esiin nostama välinepuoli on puhuttanut Riiberin kohdalla. Yhdistetyn pukukikkailu, jota suomalaisvalmentaja on kritisoinut voimakkaasti, on tavallaan kulminoitunut Riiberiin.

Ongelman ydin ei ole kuitenkaan urheilijoissa tai joukkueissa, vaan FIS:n kykenemättömyydessä valvoa omia sääntöjään.

– Se on myös lahjakkuutta ja taitoa hyödyntää sääntöjä. Riiber kääntää jokaisen kiven, jos puhutaan vaikka hyppysiteistä, suksista tai testaamisesta. Hän saa sitä kautta kilpailuetua. Siltä suunnalta voisi olla opittavaa, Hirvonen kommentoi.

– Norjalla on todennäköisesti lajin kehittynein välinepuoli. Siellä on pitkä menestys taustalla, myös mäkihypyssä, resursseja käytettävissä ja paljon urheilijoita, jotka voivat testata eri asioita. Niistä pienistä asioista, joita siellä tehdään oikein, koostuu varmasti etua myös välinepuolelle, Herola lisää.    

Suomen syömähammas Herola tekee loppuun painavan huomion.

– Hänenkin välineillään vaatii hyvää teknistä suorittamista, että mäestä niin pitkälle tullaan. Se ei ole hänen menestyksensä salaisuus, vaan ratkaiseva tekijä on siellä puvun sisällä.

Riiber on kärsinyt polvivaivasta MM-kisojen alla ja hän jätti avausharjoitukset väliin säästelläkseen paikkojaan, mutta otti paikkansa kärjessä toisissa hyppyharjoituksissa torstaina. 

Oberstdorfin MM-kisoissa käydään miesten yhdistetyn normaalimäen kilpailu perjantaina. Mäkiosuus alkaa Suomen aikaa klo 11.15 ja kymmenen kilometrin hiihto-osuus klo 17.00. 

Oberstdorfin MM-hiihtojen päiväkohtaisen ohjelman näet tästä linkistä ja Suomen joukkueen tästä linkistä!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja