Mainos

Suomen hiihtopomolta tärkeä huomio MM-kisojen sukelluksesta – mitalittomuuden syynä suurempi ongelma

2:18
Suomen huippuhiihtäjän Krista Pärmäkosken kommentit kisoista päätösmatkan jälkeen lauantaina.

Suomen hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala on kaikkien muiden tavoin pettynyt siihen, että Suomi sai Seefeldin MM-hiihdoista vain yhden mitalin.

Iivo Niskasen pronssi 15 kilometrin kisasta palautti Suomen samalle tasolle kuin vuosien 2013 ja 2015 MM-kisoissa. Lähimenneisyyden arvokisoissa Suomi saalisti Sotshin olympialaisista kolme, Lahden MM-kisoista viisi ja Pyeongchangin olympialaisista neljä hiihtomitalia.

Yksi mitali on siis pettymys. Kulmala huomauttaa, että taustalla on muutakin.

– On urheilijoita, jotka ovat näissä kisoissa tehneet kauden parhaat suorituksensa. Se, että kauden aikana on oltu takamatkalla, on suurempi ongelma, Kulmala tiivistää oleellisen tilanteen.

– Ei ole heti kauden alusta oltu ihan kilpailukykyisiä, se vaikuttaisi etenkin maastohiihtomaajoukkueelle olleen se haaste, pois lukien ehkä Iivo Niskanen, joka on osoittanut jo kauden aikana hyvää kuntoa ja on sitten ollut täällä se ykköshiihtäjä, Kulmala sanoo MTV Urheilulle. 

Juttu jatkuu videon alla. 

2:29
Iivo Niskasen kommentit viestikisan jälkeen. 

Kisojen avausviikonloppuna oli paljon epäonnea; Niskanen kaatui yhdistelmäkisassa, Ristomatti Hakola parisprintissä ja Kerttu Niskanen sairastui. Vastoinkäymiset veivät pohjan positiivisuuden kierteeltä. Niskasen mitalin lisäksi Suomi saavutti kolme nelossijaa (Iivo Niskanen, Krista Pärmäkoski ja miesten viesti) ja yhden viidennen sijan (Ilkka Herola).

– Välillä urheilussa käy näin, että sen kolmos- ja nelossijan välinen ero on iso, vaikka se olisi ladulla ajallisesti tai pisteinä mäessä tosi pieni. Se on henkisesti iso, ja se näkyy, vaikka olisi kuinka hyviä suorituksia taustalla, Kulmala sanoo.

Maastohiihdon puolella parranpärinää ovat aiheuttaneet myös sukset. Monen kisan jälkeen urheilijoiden suusta on tullut vihjailuja siihen, ettei väline ole toiminut. Kulmala ei halua tyrmätä Suomen huoltotiimin toimintaa, vaikka myöntää, että pieniä virheitä on saattanut sattua.

– Yleisesti ottaen ongelmat nousevat (puheissa) esiin, Kulmala muistuttaa.

– Kysymyksenä on vielä se, että onko urheilijalla pakassaan suksia tähän erikoiseen olosuhteeseen ja osaako hän niitä valita. Kyse ei ole pelkästään suksen voitelusta tai kuvioinnista, vaan isommasta kokonaisuudesta. Lämpimin säätila oli 24,3 astetta muutama päivä sitten ja silloin mennään ääriolosuhteisiin, joissa pienikin virhe korostuu. En lähtisi missään tapauksessa tyrmäämään suksihuollon onnistumista tai epäonnistumista ennen kuin se on analysoitu kunnolla. Meillä ei ole vielä riittävästi tietoa siitä, hän summaa.

Mäessä maksetaan vanhoista virheistä

Mäkihypyssä on edelleen suuria ongelmia ja samat ongelmat ovat vieneet terän myös nousevalta yhdistetyn joukkueelta.

– Edelleen maksetaan sitä tekemättä jätettyä työtä, mitä 5-10 vuotta sitten tapahtui. Sen korjaaminen ottaa aikana, Kulmala sanoo yleisesti mäkihypystä Suomessa.

Herolan viides ja Leevi Mutrun kymmenes sija yhdistetyn henkilökohtaisessa kisassa olivat heille urien parhaat arvokisasijoitukset ja samalla osoitus, että potentiaalia on.

– Yhdistetyllä oli koko tiimillä kauteen lähdettäessä mitaliodotus ja -tavoite. Se on ollut ihan realistinen. Kun hyppy ei ole loksahtanut kohdalleen kuten esimerkiksi toissa vuonna tai viime kaudella, siinä on varmasti pettyneisyyttä. Ilkka Herola ja Leevi Mutru tekivät arvokisojen parhaat tuloksensa, mutta odotusarvo on ollut kovempi. Se on siitä kiinni, että kun hyppyyn saadaan muutama metri lisää pituutta, ollaan välittömästi taistelemassa mitaleista.

Juttu jatkuu videon alla. 

1:40
Ilkka Herola kommentoi kisaurakkaansa. 

Dopingskandaali jää perinnöksi

Yleisellä tasolla Seefeldin kisoista jää monille päällimmäiseksi muistikuvaksi näyttävät poliisiratsiat.

Viisi hiihtäjää pidätettiin, yksi kesken verenvaihdon. Tilanne tuntui alkujaan Kulmalan mielestä uskomattomalta, mutta asioiden selvitessä myös kokonaisuus on valottunut.

– Pidän asiaa kokonaisuuden kannalta hyvänä asiana. Todella raju ratsia ja edelleen tällaisia täytyy vain tehdä ja tällaista täytyy olla, jotta pystytään urheilemaan tasapuolisesti eri lajeissa ja urheilu yleensä voi, elää ja hengittää paremmin, Kulmala summaa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja