Ilkka Herola antoi palaa – tuomariston epäreilu toiminta vei voittomahdollisuudet: "Saksalaiset ovat varmaan sitä mieltä, että oli oikea päätös"

Ilkka Herolan mahdollisuudet voittoon sulivat yhdistetyn mäessä, kun tuomaristo muutti tuulikorridoria kesken kilpailun Salpausselällä. Herola oli hypännyt perjantain varakilpailussa loistavasti kolmanneksi, mutta sunnuntain mäkiosuus päätettiin viedä väkisin läpi.

Joukon alkupää hyppäsi sunnuntaina sovitussa tuulihaarukassa, mutta tuulten oikutellessa haarukkaa suurennettiin juryn päätöksellä kierroksen loppupäätä kohti. Hyppääjät laitettiin näin hyppäämään epäreilulla tavalla kovempaan tuuleen kuin alkujoukko.

Herola olisi lähtenyt varakilpailun pohjalta ladulle kolmantena, 30 sekuntia varakilsan kärkimiehen Jarl Magnus Riiberin jälkeen. Sunnuntaina Herola joutui vaikeaan tuulirakoon ja lähti 113,5-metrisellä hypyllä hiihtämään puolitoista minuuttia kärkimies Akito Watabea jäljessä sijalta 15.

Herola parsi lopulta itsensä mainiolla hiihdolla kahdeksanneksi (+34,7), mutta palkintosijoista ei tarvinnut haaveilla.

– Jossittelusta ei ole hyötyä, mutta on selvää, että jos minä lähtisin kolmantena hiihtämään, muilla olisi kiire sen jälkeen. Tänäänkään sitä ei nyt tapahtunut, Herola totesi.

Herola teki mielipiteensä tuomaripäätöksestä selväksi.

– Olen varmaan jäävi kommentoimaan asiaa, mutta sitä varten minun mielestäni varakilpailut ovat, että jos ei mäkeä ei saada vietyä kohtuullisesti tasapuolisissa oloissa läpi, sitten niitä voidaan käyttää. En tiedä, mikä rooli varakilpailulla on, jos kuitenkin aina väkipakolla tungetaan tuollaiseen keliin läpi.

– Asiasta voi olla monta mieltä, mutta saksalaiset ovat varmaan sitä mieltä, että ehdottomasti oli oikea päätös viedä läpi, Herola latasi.

12 parhaan joukossa nähtiin kuusi saksalaista; parhaana heistä kisan kolmonen, Vinzenz Geiger. Japanin Watabe piti mäen jälkeen kärkipaikkansa ja Norjan Jörgen Gråbak tuli toiseksi.

"Hyväntekeväisyyteen menivät ne vedot"

Kun Herolaa paremmilla sijoilla ladulle ampaisi letkassa tukku kiertueen kovimpia hiihtäjiä, ei suomalaisässä mäen jälkeen haaveillutkaan sijoituksista kolmen kärkeen.

– Sinällään tilanne oli aika toivoton jo lähtiessä eikä mitään yllätyksiä ollut.

Herola suuntasi ladulle neljä sekuntia ennen yhdistetyn kilpailuja tällä kaudella hallinnutta Norjan Jarl Magnus Riiberiä. Kaksikko teki matkaa muutaman muun kilpailijan jälkeen yhdessä, mutta 10 kilometrin matkan puolivälin jälkeen Riiberkin alkoi jäädä.

Herola oli hoitanut valtaosan vetopuuhista.

– Kaikki tekivät varmasti sen, minkä pystyivät. Lopussa nähtiin, että erot repesivät aika isoiksi. Kukaan ei päässyt minun peesistäni tänään hyötymään niin, että minulle olisi ollut haittaa.

Herola jakoi pientä kiitosta myös Riiberille.

– Riiber kävi pari kiekkaa tässä stadionilla vetämässäkin. Hyväntekeväisyyteen menivät ne vedot.

Kehuja keräsi myös Suomen huolto.

– Hyvä suksi oli tänään. Huolto onnistui jälleen kerran hyvin.

Lue myös:

    Uusimmat