IL: Nämä kansallisuudet hallitsevat rikostilastoja Suomessa – Romania ja Liettua erottuvat selvästi

Iltalehden selvityksen mukaan Suomessa asuvaan väestöön suhteutettuna selvästi eniten rikoksia tekevät Romanian ja Liettuan kansalaiset.

Iltalehden haastattelema Hannu Niemi Helsingin yliopiston kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista selittää, että rikokset ovat muiden kuin Suomessa asuvien romanialaisten ja liettualaisten maahanmuuttajien tekemiä.

– Romanian ja Baltian maiden osalta on kyse ammatti- ja keikkarikollisuudesta, hän toteaa.

Myös Irakin, Kongon demokraattisen tasavallan, Latvian, Viron ja Somalian kansalaiset tekivät suhteellisesti huomattavasti enemmän rikoksia kuin kantaväestö.

Niemen mukaan Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikan maista tulevien maahanmuuttajien rikollisuus muistuttaa Suomen kansalaisten rikollisuutta enemmän kuin Romanian tai Baltian maiden kansalaisten.

– Riippumatta siitä, mikä kunkin ihmisen tuloperuste on, niin Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta kotoisin olevat ihmiset syyllistyvät suhteellisen usein erilaisiin rikoksiin Suomessa.

Niemi selittää tätä sillä, että nuoret miehet tekevät eniten rikoksia ja nuorten miesten osuus Suomessa asuvista maiden kansalaisista on suuri.

Iltalehden vertailuluku muodostettiin 40:n asukasluvultaan suurimman maan yli 15-vuotiaiden Suomessa asuvien kansalaisten määrän keskiarvosta ja käräjäoikeuksien antamien rikostuomioiden määrän keskiarvosta vuosina 2014–2015.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja