IL: Kansanedustajan epäiltiin vuotavan salaisia tietoja Venäjälle puolustusvaliokunnan kokouksista – edustaja kiistää

Kansanedustaja Ano Turtiainen sai eduskunnan puhemieheltä harvinaisen huomautuksen 0:45
Kansanedustaja Ano Turtiainen sai eduskunnan puhemieheltä harvinaisen huomautuksen – näin hän reagoi

Vuoden 2022 huhtikuussa eduskunnan puolustusvaliokunta erosi ja nimettiin uudelleen, kun silloisen kansanedustajan epäiltiin välittäneen salaisia tietoja Venäjälle. Iltalehti kertoo asiasta nojaten ulko- ja turvallisuuspolitiikan sekä eduskuntalähteisiinsä.

Puolustusvaliokunnan kokouksiin osallistuneet henkilöt kiinnittivät huomiota, että valiokunnan varajäsenenä toiminut Ano Turtiainen teki muistiinpanoja salaisiksi luokiteltujen asioiden käsittelyn aikana, Iltalehti kertoo. Kokoukset pidettiin turvatiloissa, joihin ei ollut lupa ottaa mukaan muuta kuin kynä ja paperi. 

Turtiainen valittiin eduskuntaan vuonna 2019 perussuomalaisten listalta. Tuolloin hänet valittiin puolustusvaliokunnan varajäseneksi. Iltalehden tietojen mukaan Turtiaisella oli läsnäolo-oikeus puolustusvaliokunnan kokouksissa, mikä jatkui myös sen jälkeen, kun Turtiainen erotettiin perussuomalaisten eduskuntaryhmästä vuoden 2021 alussa. Saman vuoden kesäkuussa Turtiainen perusti oman Valta kuuluu kansalle (VKK) -puolueen. 

Turtiainen jatkoi eduskunnassa oman puolueensa ainoana kansanedustajana ja sai pitää paikkansa myös puolustusvaliokunnan varajäsenenä.

Viranomaiset epäilivät Turtiaisen välittäneen muistiinpanojaan venäläisille, Iltalehti kertoo. Lehden mukaan viranomaisten huoli välitettiin puolustusvaliokunnalle. Tämän jälkeen puolustusvaliokunta erosi kokonaisuudessaan ja asetettiin uudelleen 21. huhtikuuta 2022, minkä jälkeen Turtiaisella ei ollut enää pääsyä valiokuntaan. Iltalehden lähteiden mukaan poikkeukselliseen menettelyyn oli syynä Turtiaiseen kohdistunut epäily. 

Turtiainen: "Mennään niin veitsenterällä, kun on salaisia asioita"

Turtiainen kiistää Iltalehdelle vuotaneensa salaisia tietoja venäläisille.

– Hehän tekivät hölmösti, kun erottivat minut. Jos he olisivat halunneet, että en pääse tekemään tällaista ulkopolitiikkaa, heidän olisi kannattanut pitää minut puolustusvaliokunnassa. Siinä mennään niin veitsenterällä, kun on salaisia asioita. Minä olen suomalaisten asialla. On suomalaisten etu, että ei ajauduta sotaan, Turtiainen sanoi Iltalehdelle.

VKK tiedotti vuoden 2022 kesäkuussa, että Venäjän Helsingin suurlähetystön edustaja tuo VKK:n puoluekokoukseen tervehdyksen Venäjän ja Suomen välisen tuolloin 30-vuotisen naapuruussopimuksen kunniaksi. Saman vuoden huhtikuussa Turtiainen kysyi silloiselta pääministeriltä Sanna Marinilta, miten Suomi aikoo muistaa ”juhlavuotta”. 

– Vallitsevissa olosuhteissa emme mitenkään, Marin vastasi.

Pääministeri Marin vastasi napakasti Ano Turtiaisen Venäjä-kysymykseen 0:58
Katso Marinin vastaus tästä:

Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022. Myöhemmin saman vuoden keväänä puolustusvaliokunnassa alettiin käsitellä Suomen liittymistä puolustusliitto Natoon.

Lue myös:

    Uusimmat