Ano Turtiaisen toiminta eduskunnassa uhkaa normalisoida väkivallan käyttöä: "Jos kansanedustajatkin pystyvät nyrkit pystyssä pyörimään, miksen minä!"

9:26
Katso tästä koko tapaus Ano Turtiaista puinut Pöllöraati!

MTV:n Uutisaamun pöllöraatilaiset tuomitsevat kansanedustaja Ano Turtiaisen (ps) uhkaavan käytöksen eduskunnassa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä erotettu juvalainen kansanedustaja Ano Turtiainen uhkaili varapuhemies Juho Eerolaa (ps) kädet nyrkissä, kun tämä oli huomauttanut kansanedustajia maskisuosituksesta viime viikon keskiviikkona EU:n elvytyspakettikeskustelun yhteydessä.

Iltalehden tietojen mukaan Turtiainen ei ollut tästä ilahtunut, vaan oli myöhemmin voimakkaasti moittinut Eerolaa asiasta ja tuohtunut, kiroillut, nimitellyt häntä. Lisäksi hän oli lehden mukaan puristanut kätensä nyrkkiin ja sanonut, että ”mieli tekisi…”.

Turtiainen sai sittemmin eduskunnan puhemiehistöltä harvinaisen huomautuksen. Oman yhden miehen eduskuntaryhmänsä muodostava Turtiainen oli erotettu perussuomalaisten eduskuntaryhmästä jo aiemmin sopimattoman somekäyttäytymisen takia.

0:45
Katso, miten kansanedustaja Ano Turtiainen reagoi saadessaan eduskunnan puhemieheltä harvinaisen huomautuksen.

Turtiainen ei ole suostunut käyttämään kasvomaskia tai visiiriä sen paremmin täysistunnoissa kuin muissakaan tiloissa. Hän on perustellut asiaa terveyssyillä.

”Äänestäjien kuluttajansuoja on mennyttä”

MTV Uutisten toimittaja Alec Neihum arvioi, että Turtiaista äänestäneiden kansalaisten kuluttajansuoja on kärsinyt tämän toiminnan takia.

– Eduskunnassa vaikutetaan asioihin yhteistyössä, ja äänestäjien kuluttajiensuoja on täysin mennyt, kun siellä on tämmöinen edustaja, joka ei tule toimeen edes oman entisen puolueensa kanssa.

Iltalehden toimittaja Tommi Parkkonen uskoo, että Turtiainen on viimeaikaisten edesottamusten takia – tai niiden ansiosta – entistä enemmän sankari omilleen.

– Hän on (heille) periaatteen mies, joka pitää sanansa.

”Kansanedustajalta pitää voida odottaa kunnioittavaa käytöstä”

Yle Puheen Politiikkaradion toimittaja Linda Pelkonen muistuttaa, että vaikka olisi saanut mandaatin äänestäjiltä, ei voi olla täysin piittaamaton eduskunnan säännöistä.

– Kansanedustajalta pitää voida odottaa kunnioittavaa käytöstä.

– Väkivallan normalisointi ei vain demokratiamme ytimessä sovi, toteaa myös Neihum.

Neihum toteaa, että kansanedustajat ovat käyttäytyneet aiemminkin ”epävakaasti” vapaa-ajallaan, mutta kun väkivallan uhka tuodaan eduskunnan käytäville, se on eri asia.

– Poliitikkoihin kohdistuva väkivallan uhka ja retoriikan koveneminen on huolestuttava ilmiö.

– Tässä on vaarana se, että jos jengi ajattelee, että hei, kansanedustajatkin pystyvät nyrkit pystyssä pyörimään, niin miksen minä.

Katso yllä olevalta videolta Pöllöraadin ajatukset myös tuoreesta Helsingin Sanomien kannatuskyselystä.
Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja