Iivo Niskasen kyky herättää kateutta ja ihastelua – kaiken takana yksi mies: "Se korostuu täällä hienosti"

Iivo Niskanen sauvoi sensaatiomaisesti olympiakultaan! Jari Isometsä kommentoi tuoreeltaan suomalaistrilleriä 5:33
Iivo Niskaselle olympiakultaa! Jari Isometsä avasi suomalaisen ylivoimaista esitystä 15 kilometrin perinteisen kisassa.

Iivo Niskasen perinteisen hiihtotavan vuorohiihto on herättänyt ihastelua jo vuosikaudet, ja suomalaisen kyky on noussut taas puheenaiheeksi Pekingin olympiamenestyksen seurauksena. Moninkertaisen arvokisavoittajan henkilökohtainen valmentaja Olli Ohtonen avaa Niskasen vuorohiihdon taustoja.

Ohtonen aloitti Niskasen valmentajan keväällä 2013, minkä jälkeen urheilija-valmentaja-kaksikko on juhlinut muun muassa kolmea olympiavoittoa ja yhtä maailmanmestaruutta. Kaikissa näissä Niskanen on käyttänyt perinteistä hiihtotapaa.

– Iivohan hiihti vuorohiihtoa uljaasti jo silloin, kun minä aloitin hänen valmentajanaan, Ohtonen toteaa MTV Urheilulle.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Onko kyse siis luontaisesta lahjakkuudesta vai mistä?

Kilpakumppaneissa kateutta ja ihastelua herättävän, Norjassa jopa "maastohiihtopornoksi" nostetun vuorohiihdon takana on Niskasen nuoruusvuosien valmentaja Esko Paavola. Ohtonen kehuu Paavolaa, joka on jo eläköitynyt valmentajahommista.

Paavola muisteli hiljattain Ilta-Sanomille sitä, mitä hän ajatteli, kun näki 14-vuotiaan Iivo Niskasen ensimmäiset potkut ja työnnöt perinteisen ladulla.

– Se oli aika kaukana hyvästä hiihtämisestä.

– Tuli vain ajatus: Suomen kovin poika, ja tuollaisella tekniikalla hiihtää? Paavola hämmästeli.

Ohtonen alleviivaa Paavolan roolia.

– Tekninen osaaminen on nimenomaan Eskon opettamaa siellä nuoruudessa. Ja Iivo on sitä totta kai sitten jalostanut paljon eteenpäin tässä vuosien varrella. Se on hänen vahva aseensa, niin sitä on kehitetty ja Iivo on tehnyt paljon töitä sen eteen.

Musertava ase Zhangjiakoussa

Huippukuntoinen ja loistavalla kalustolla hiihtävä suomalainen saa Zhangjiakoussa vielä ekstrahyötyä latuprofiileista.

– Iivo on hiihtäjäksi pitkähkö, pidempi kuin keskivertohiihtäjä, joten hän pystyy käyttämään pitkiä raajojaan vuorohiihdossa juuri tämäntyyppisiin nousuihin, joita täällä on. Nousut ovat hyviä vuorohiihtoon, jossa liu'utetaan suksea, niin se (tekniikka) korostuu täällä vielä hienosti. Nousujen kulmat ja kestot ovat sopivia.

– Ja myös tasatyöntö ja yksipotkuinen ovat Iivolla osa-alueina kunnossa.

Ohtosen mukaan Niskanen seuraa tarkasti muiden huippujen hiihtämistä, ja poimii sieltä mahdollisia virikkeitä omaan perinteisen etenemiseensä. Norjan Johannes Hösflot Kläbo on tuonut hiihtotapaan uusia tuulia sprinttitykityksellään. Venäjän Aleksandr Bolshunov on puolestaan mielenkiintoinen seurattava jo pelkän kaksintaisteluasetelman takia.

– Nämä kaksi herraa näkevät toistensa hiihtoa siinä kisasuorituksessa hyvin läheltä, ja videoita on varmasti katsottu jälkikäteen molemmissa osoitteissa, erityisesti Bolshunovin tasatyöntötekniikkaa kehuva Ohtonen sanoo.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Eniten tekniseen suorittamiseen kiinnitetään huomiota hiihtomatolla tehdyissä harjoituksissa.

– Pystymme vertaamaan samoille nopeuksille ja kulmille tilannetta eri kertojen välillä. Tämä on tärkeä työkalu tekniikkaharjoittelussa, myös Vuokatti-Rukan urheiluakatemian tutkimusjohtajana työskentelevä Ohtonen täsmentää. 

– Normaaliharjoituksissa käytämme sitten videointia ja sen sellaista. Pieniä asioita. Isoja muutoksia Iivon perinteisen hiihtämiseen ei ole enää tarvetta tehdä.  

Niskaselta odotetaan seuraavaksi huippuesityksiä Pekingin olympialaisten pariviestissä keskiviikkona. Hänen rinnalleen on vahvimmin ehdolla vapaan sprintissä säväyttänyt Joni Mäki

Pariviestien (p) karsintavaihe alkaa keskiviikkona Suomen aikaa kello 11.00 ja finaalivaihe klo 13.00. Koko olympiaohjelman ja suomalaisurheilijat näet tästä linkistä.

Lue myös:

    Uusimmat