Niskasella unelmasuksi, Hakolalla kammokapula – huoltopomolta tyhjentävä selitys: "Siinä sen eron näkee"

5:34
Nyrhinen & Karvonen: Suomen miesten viestistä pannukakku – kuka hiihtää Iivo Niskasen rinnalla pariviestissä?

Miesten viestikisa oli Pekingin olympialaisissa Suomen maastohiihtomaajoukkueen huoltoporukalle ensimmäinen kisa, jossa sille tuli selkeitä epäonnistumisia. Suomen huoltokopin voitelupäällikkö Mika Venäläinen selvitti haasteita kuudenteen sijaan päättyneen kilpailun jälkeen.

Suomi on loistanut sekä iskukyky- että välinepuolella Pekingin olympialaisten maastohiihdossa. Tuohon saldoon saatiin kuitenkin kolhuja sunnuntaina, kun koko kauden ajan vaikeuksista kärsinyt Ristomatti Hakola ja Kiinassa huippukisat hiihtänyt Perttu Hyvärinen hyytyivät osuuksillaan.

Osasyy romahduksiin oli suksiosastolla, minkä tunnusti myös Suomen huoltoryhmän voitelupäällikkö Venäläinen. Joukkueiden sisälläkin oli suuria välineroja. 

Iivolla (Suomen 2. osuuden hiihtäjä Niskanen) oli huikea suksi. Ristomatilla oli taas ehkä muutama kerros liikaa pitoa, niin siinä sen eron näkee. Voi sanoa, että keskikastin alapuolella Ristomatilla ja kisan paras suksi Iivolla. Perttu oli myös pettynyt (sukseensa), Venäläinen selvitti.

– Emme olleet ainakaan apuna. Emme olleet riittävän hyviä. Pojat olisivat varmasti tarvinneet apumme, että kaikki olisi mennyt ihan nappiin, Venäläinen vastasi kysymykseen siitä pilasiko huolto joukkueen mitalisaumat.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Zhangjiakoun säätila muuttui täysin viestiin, kun aiempien päivien aurinkoinen tai vähintään poutainen sää vaihtui lumipyryyn. Venäläisen mukaan suurin haaste oli suksivalinnassa.

– Emme olleet huollollisestikaan parhaasta päästä, mutta uskoisin näin ilman isompia testejä. Seurasin muitakin joukkueita, ja niidenkin sisällä oli suuria eroja.

– Kun ensimmäisiä piirtoja hangelle kävin vetämässä aamulla, niin oli kyllä todella raskas keli. Työmiehen keli. Iivon osuus kuvasti sitä aika hyvin. Iivo sanoi, että oli varmasti hänen elämänsä kovin hiihto.

Kun Suomi on onnistunut aiemmin hienosti huoltokopilla varsinkin perinteisen osuuksille, on epäilty, että sinivalkoisten hiihtäjien suksiin olisi löydetty jotain uutta hiontapuolella.

– Menemme aika perusidealla maailmancupista. Meillä on hiontoja, eivätkä ne täällä ole hirveästi muuttuneet. Menemme aika samoilla jutuilla.

"Tippa liikaa liisteriä on vauhdin surma"

Suomen joukkueen kaksi tiedustelumatkaa Zhangjiakouhon joulu-tammikuussa antoivat Venäläisen mukaan hyvää ennakkotietoa olympiaolosuhteista. 

– Ne tuotteet ja käsikuviot, joita tuolloin testattiin, ovat olleet pohjalla, mutta ei niitä hirveästi ole käytetty.

Naisten viestin jälkeen ruotsalaismedia Expressenissä puolestaan spekuloitiin sillä, että olisiko Venäjän ja Saksan huippusuoritusten takana ollut periaatepäätöksellä kiellettyjen C8-fluorivoiteiden käyttö. 

Kyseisiä fluorivoiteita ei saa käyttää Euroopan unionin alueella, mutta Kiinassa ne ovat sallittuja. Kansainvälisellä hiihtoliitolla FIS:llä ei ole mitään mahdollisuuksia vahtia niiden käyttöä olympialaisissa, joten se luottaa periaatteseen siihen, että kaikki maat ovat luvanneet olla käyttämättä C8-voiteita. 

Venäläinen hillitsee näitä huhuja. 

– Olemme kauden aikana ja sitä ennen testanneet näitä niin sanottuja sallittuja voiteita ja vanhoja voiteita. Pääsääntöisesti uudet tuotteet ovat olleet testivoittajia. Emme sillä ainakaan häviä.

– Me etsimme omista tuotteistamme parhaat ja menemme niillä.

Venäläinen korostaa, että välinepuolella kokonaisuus (suksi, hionta ja voitelu) ratkaisee, mutta suksivalinta on itsessään kaikista ratkaisevin. 

– Jos perinteisen kisassa tulee kerros liikaa pitovoidetta, tilanne on ihan toinen. Pitää pystyä aistimaan suksen jäykkyydet. Voisi sanoa, että tippa liikaa liisteriä on vauhdin surma, Venäläinen summaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja