Iivo Niskasella edessä valtava koettelemus – lähipiirissä herkutellaan Bolshunov-taistelulla: "Tiedän tuon minun kaverini"

Pekingin olympialaisten miesten 15 kilometrin perinteisen hiihdosta on povattu Iivo Niskasen ja Venäjän Aleksandr Bolshunovin välistä voittotaistoa. Torstain pressitilaisuuden tunnelmat kertovat siitä, että ainakin Iivo Niskanen on valmis. 

Niskanen ylsi kisojen avausmatkalla, 15 + 15 kilometrin yhdistelmähiihdossa, pronssille. Hän dominoi perinteisen osuutta Bolshunovin kanssa, minkä jälkeen venäläinen karkasi omille teilleen ja ylivoimaiseen kultaan. 

– Yhdistelmähiihdon jälkeen Bolshunov nousi varmasti suosikkeihin, Niskanen totesi MTV Urheilulle torstaina ja lisäsi samalla listalle muitakin kovia hiihtohirmuja. 

– Sitä ennen siinä (suosikkilistalla) ovat olleet (Hans ChristerHolund, (Johannes Hösflot) Kläbo, (Ivan) Jakimushin ja (Aleksei) Tshervotkin, joka epäonnistui avauksessa. Jakimushin ja Ilja Semikov eivät ole vielä avanneet täällä kisoja. Varmasti siinä ovat kovimmat.

Avausmatka osoitti, että Niskanen on huippukunnossa, kuten myös alkukauden ongelmien perusteella hieman epävarvemmista asetelmista Pekingiin suunnannut Bolshunov. Venäläinen ilmoittautui myös tiistaina hiihdettyyn sprinttiin, mutta jäi lopulta pois keskittyäkseen päämatkalleen.  

– Yhdistelmäkilpailu oli kova, varmasti yksi kovimmista ja kokonaisuutena myös yksi uran parhaista. Sain hyvin irti. Käytännössä hiihdon soolona suuren osan matkasta, kun ei ollut peesejä, joihin tarttua. Siitä on toivuttu ja latauduttu perjantain kisaan. Ei tässä mitään kummempaa, Niskanen jutteli.

Perinteisen kisa hiihdetään 7,5 kilometrin lenkillä yhdistelmäkisan 3,75 kilometrin kiekan sijaan. Yhdistelmäkisasta tuttujen kahden pitkän työpätkän lisäksi perjantain reitillä on kaksi jyrkkäpiirteisempää ja lyhyempää nousua sekä yksi teknisempi laskuosuus. 

Niskanen on omien sanojensa mukaan laatinut tarkan taktiikan perjantain kisaa varten, mutta ei paljasta korttejaan ennakkoon. 

– Sen näkevät katsojat ja vastustajat sitten kisan aikana.

Oli taktiikka mikä tahansa, väliaikalähdön luonne on se, että itseään pitää pystyä pitämään ahtaalla jatkuvasti. 

Niskasen maajoukkuetoveri ja matkan itsekin hiihtävä Ristomatti Hakola jännittää oman suoritustasonsa lisäksi Niskasen ja Bolshunovin otatusta. 

– Tulee hieno sapelien kalistelu. Tiedän tuon minun kaverini. Se on aika kova kaveri. Mutta niin on se vastapuolikin, Hakola herkutteli MTV Urheilulle. 

Pekingin olympialaisten miesten maastohiihdot jatkuvat 15 kilometrin perinteisen kilpailulla perjantaina Suomen aikaa kello 9.00 alkaen. Koko olympiaohjelman ja suomalaisurheilijat näet tästä linkistä.

Lue myös:

    Uusimmat