IIHF-pomo avautuu MTV Urheilulle – haluaa Venäjän nopeasti takaisin: "Konflikteja on kaikkialla"

4:57
IIHF:n puheenjohtaja Luc Tardif toivoo Venäjän ja Valko-Venäjä pääsevän pian takaisin kansainväliseen jääkiekkoon.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n puheenjohtaja Luc Tardif toivoo Venäjän ja Valko-Venäjän palaavan kansainvälisille jääkiekkoareenoille mahdollisimman pikaisesti. Hän korostaa MTV Urheilulle, että IIHF:n on pysyttävä loitolla poliittisesta paineesta.

Suurimmassa osassa urheilulajeista Venäjä ja Valko-Venäjä suljettiin viime vuonna kansainvälisestä kilpailutoiminnasta Venäjän Ukrainassa aloittaman ja Valko-Venäjän tukeman hyökkäyssodan takia. Sama tehtiin jääkiekossa, eivätkä Venäjä ja Valko-Venäjä päässeet pelaamaan MM-kisoissa, kuten eivät pääse tänäkään vuonna. Tänä vuonna jääkiekon MM-kisoja isännöi Suomen kanssa Latvia.

IIHF:n puheenjohtaja Tardif teki kuitenkin tänään tiistaina MTV Urheilun haastattelussa selväksi, että hän haluaisi Venäjän ja Valko-Venäjän pian arvokisoihin takaisin.

– Meidän täytyy pysyä loitolla poliittisesta paineesta. Joskus se on vaikeaa, Tardif sanoi.

Sillä ei pidä olla Tardifin mukaan väliä, mistä poliittista painetta tulee. Sitä tulee hänen mukaansa kuitenkin tällä hetkellä "enemmän kuin koskaan".

– Meillä on aina hyvä syy olla hyväksymättä joidenkin liittojen pelaamista poliittiselta kannalta, koska konflikteja on kaikkialla; Kiinan ja Taiwanin välillä, Pakistanissa, Kirgisiassa, Armeniassa, IIHF-pomo listasi.

Tardif sanoi ymmärtävänsä Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n viimeviikkoista linjanvetoa. Linjauksen mukaan venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat voisivat palata kansainvälisiin kilpailuihin tietyin ehdoin. Ehdoiksi paluulle kirjattiin muun muassa, että urheilija ei ole tukenut Venäjän sotatoimia Ukrainassa ja hän sitoutuu antidopingsääntöihin. Paluu tapahtuisi neutraalin lipun alla ilman maatunnuksia.

– Kansainvälisenä liittona meidän pitäisi olla avoimena kilpailulle ja urheilijoille kaikkialta. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö meidän tule ajatella pelaajiemme, kilpailuidemme, työntekijöidemme ja pelaajiemme turvallisuutta, venäläiset ja valkovenäläiset mukaan lukien, Tardif kommentoi.

Hän painotti, että IIHF:n päätökset on tehty tähän saakka turvallisuus huomioiden ja sama tulee säilymään jatkossakin.

"Tehtäväni on tuoda perhe yhteen"

Tämänvuotisiin MM-kisoihin Venäjä ja Valko-Venäjä eivät tule joka tapauksessa pääsemään, mutta tilanne ensi vuonna Tshekissä järjestettävän MM-turnauksen osalta on auki. IIHF:n on tehtävä sekin päätös Tardifin mukaan turvallisuus edellä.

– Toivon, että Venäjä ja Valko-Venäjä palaavat niin pian kuin mahdollista. Se tarkoittaa, että sota olisi ohi. Ennen sitä on huomioitava, että turnaus voidaan järjestää kunnolla turvallisuuden näkökulmasta. 

– Tehtäväni on tuoda perhe yhteen ja saada paras mahdollinen turnaus.

Tardif totesi, että päätöksiä tehtäessä on aina vaikea tietää, mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Hän alleviivasi, että IIHF toimii demokraattisesti ja voi tulevaisuudessa tehdä MM-kisoista KOK:n linjauksista poikkeavankin päätöksen.

– Olemme itsenäinen organisaatio ja teemme omat päätöksemme. MM-kisat ovat meidän kilpailumme, olympialaiset ovat toinen asia, Tardif sanoi ja viittasi siihen, että olympialaisia hallinnoi KOK.

Kuuntele Tardifin Venäjä- ja Valko-Venäjä-kommentit kokonaisuudessaan ylälaidan videolta. Alla koko haastattelu.

21:01
Koko haastattelu: IIHF-pomo Luc Tardif ottaa kantaa venäläisten paluuseen ja maailman parhaiden turnauksiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja