Ihotautilääkärit paljastavat: Näin puhelimeen puhuminen vaikuttaa ihoosi

2:53

Pitkät puhelinkeskustelut ja luurin tuijottaminen voivat aiheuttaa finnejä ja ärsytystä sekä vanhentaa ihoa.

Millaista vahinkoa aurinko aiheuttaa iholle? Katso yllä olevalta videolta, millaisia vaurioita ihon alta paljastuu.

Kännykkä on jopa kymmenen kertaa likaisempi kuin vessanpönttö. Harva meistä painaisi kasvojaan pyttyä vasten, mutta kännykän sitäkin useammin.

Huffington Postin haastattelemien ihotautilääkärien mukaan älypuhelimen pintaan sormista, kasvoista ja muusta ympäristöstä tarttunut lika voi aiheuttaa finnejä ja muita iho-ongelmia.

Syy näppylöihin on yksinkertainen: Ensin puhelimen pinta kerää ihosta öljyä, likaa ja meikkiä. Kun luurin sitten painaa korvalleen uudelleen, kerätty lika siirtyy takaisin iholle, mikä voi tukkia ihohuokosia ja aiheuttaa ärsytystä. 

Näppylöitä voi ilmestyä varsinkin, kun puhelimeen puhuu usein tai pitkään.

Puhelin ja kasvot pesuun

Haastatellut ihotautilääkärit sanovat, että jos he huomaavat vastaanotolleen saapuvan henkilön iholla finnejä vain toisella puolella kasvoja, tavanomainen neuvo on kehottaa muuttamaan puhelimen käyttötapoja.

Ensimmäinen askel tapojen muuttamiseen on puhelimen säännöllinen puhdistaminen esimerkiksi alkoholilla kostutella liinalla tai silmälasinpesupyyhkeillä.

Jos puhdistus ei auta, voi iho-oireita välttää puhumalla puhelimeen handsfree-kuulokkeiden avulla.

Myöskään ihon huolellista puhdistamista aamuin illoin ei tule unohtaa. Oikeat ihonhoitorutiinit auttavat torjumaan ihon rasvoittumista ja näppylöiden syntymistä.

Puhelin voi vanhentaa ihoa

Finnien lisäksi puhelin voi vanhentaa ihoa. Vuonna 2013 julkaistun tutkimuksen mukaan puhelimen sininen valo voi vaikuttaa ihoon UVA- ja UVB-säteilyn tapaan. Tutkimukseen tulee suhtautua varauksella, sillä sen on tehnyt ihon hoitoon keskittynyt yritys.

Todennäköisemmin vanhenemisen merkkejä aiheuttaa puhelimen näytön katselu silmiä siristäen. Lisäksi liiallisen puhelimen näpräämisen tuloksena syntynyt someniska, voi aiheuttaa ryppyjä leuan ja kaulan tietämille.

Mikäli puhelimeen tapaa puhua pitkään, voi iholle tulla finnien lisäksi pigmenttivirheitä. Ylikuumentunut älylaite saattaa nimittäin häiritä ihon melaniinintuotantoa, joka voi synnyttää iholle tummia läiskiä ja värivirheitä.

***


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja