Ihmiset ovat eriarvoisessa asemassa psykoterapiaan hakeutuessaan – näin tilanteen voisi korjata

Asiantuntija: Ihmiset ovat eriarvoisessa asemassa psykoterapiaan hakeutuessaan – näin tilanteen voisi korjata 0:41
Onko oikeudenmukaista, että pienituloisen on vaikeampi päästä psykoterapiaan? Katso asiantuntijan vastaus!

Kelan kuntoutuspsykoterapiaan voivat päästä 16-67 vuotiaat, joiden työ- tai opiskelukyky on uhattuna mielenterveyden häiriön vuoksi. Psykoterapiaan pääseminen voi kestää pitkään.

Masennusmyytit -sarjassa vierailleen Mielenterveyden keskusliiton sosiaalityön asiantuntija Riikka Mettälän mukaan suomalaiset ovat eriarvoisessa asemassa psykoterapiaan hakeutumisessa.

– Tilanne ei mielestäni ole oikeudenmukainen. Ihminen varmasti hyötyy terapiasta, eikä taloudellinen puoli saisi olla esteenä.

– Nyt ihmiset ovat eriarvoisessa asemassa Suomessa kuntoutuspsykoterapiaan liittyen taloudellisen puolen vuoksi, Mettälä sanoo.

Miten mielenterveyskriisi ratkaistaan?

Uudessa Masennusmyytit-sarjassa rikotaan masennukseen ja mielenterveyteen liittyviä uskomuksia ja olettamuksia. Ensimmäisessä jaksossa kansanedustaja Ville Merinen eli terapeutti-Ville pureutuu terveystoimittaja Nelli Hyttisen kanssa masennuksen ratkaisuihin. 

Sarjan viimeisessä jaksossa Salla Tuovila kertoo, miten mielenterveys sotki hänen raha-asiansa ja vei lopulta luottotiedot. Jaksossa myös sosiaalityön asiantuntija Riikka Mettälä kertoo, miten taloudellinen tilanne vaikuttaa mielenterveyshoitoon. Katso kaikki jaksot  MTV Katsomosta

Kuntoutuspsykoterapian omavastuu maksaa noin 20–50 euroa kerralta. 

Ratkaiseeko terapiatakuu ongelman?

Mettälän mukaan tilanne on tiedostettu, ja sille on esitetty erilaisia ratkaisuja.

– Yksi keskusteluissa noussut asia on, että Kelan korvaussummaa nostettaisiin, Mettälä toteaa.

Toinen ratkaisuehdotus liittyy terapiatakuuseen, jolloin psykoterapeuttista hoitoa voisi saada helpommin jo perusterveydenhuollossa.

– Perusterveydenhuollossa annettava varhaisen vaiheen apu voisi olla esimerkiksi lyhytpsykoterapiaa. Jos se ei ole riittävää, sitten voidaan ohjata erikoissairaanhoitoa tai Kelan kuntoutuspsykoterapiaan, Mettälä pohtii.

Terapiatakuu pähkinänkuoressa:

Terapiatakuu -termi sai alkunsa kansalaisaloitteesta vuonna 2019, jossa ehdotettiin säädettäväksi mielenterveyslakiin uusi pykälä nk. terapiatakuusta. 

Terapiatakuulla tarkoitetaan pääsyä lyhytpsykoterapiaan tai sitä vastaavaan vaikuttavaan keskusteluhoitoon neljän viikon sisällä perusterveydenhuollossa todetun tarpeen jälkeen. 

Kansalaisaloite keräsi tarvittavat 50 000 allerkirjoitusta, ja se eteni eduskuntaan, mutta terapiatakuu ei ole toteutumassa kuten kansalaisaloitteessa ehdotettiin.

Lue kaikki Masennusmyytit-sarjan artikkelit täältä.

Lue myös:

    Uusimmat