"Tällä hetkellä järjestelmä on hirvittävän pirstaleinen" – näin Suomen mielenterveyskriisi ratkeaisi asiantuntijoiden mukaan

Mistä apua kaikille masentuneille ja ahdistuneille? 10:40
KATSO VIDEO: Miten auttaa kaikkia masentuneita ja ahdistuneita Suomessa?

Joka viides suomalainen sairastaa jotain mielenterveyshäiriötä. Mielenterveyshäiriöt ovat suurin työkyvyttömyyden syy Suomessa. Ratkaisuksi ehdotetaan matalamman kynnyksen perusterveydenhuollon mielenterveyspalveluja.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun pyöreässä pöydässä on kuluneen hallituskauden aikana yritetty löytää ratkaisua yhteiskunnan mielenterveyskriisiin.

Ratkaisuja ovat olleet etsimässä muiden muassa Huomenta Suomessa vierailleet dosentti ja Terapiat etulinjaan -hankkeen johtaja Samuli Saarni ja Suomen psykologiliiton ammatti- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö Vera Gergov.

He molemmat pitävät tilanteeseen ainoana ratkaisuna sitä, että mielenterveyspalvelut toimisivat jatkossa portaittaisessa mallissa, jossa perusterveydenhuollossa arvioitaisiin, millaista hoitoa kukin mielenterveyspotilas kaipaa.

– Tällä hetkellä järjestelmä on hirvittävän pirstaleinen ja avun saanti ja sisältö riippuu paljolti siitä, mitä kautta ihminen on hakeutunut avun piiriin, sanoo Vera Gergov.

– Suurin osa hyötyy kevyistä hoidoista, mutta eivät kaikki. Lisäämällä kevyitä ja nopeasti alkavia hoitomuotoja jäisi resursseja hoitaa heitä, joille kevyet hoidot eivät riitä, Samuli Saarni lisää.

Kevyitä hoitomuotoja voisivat Saarnin mukaan olla esimerkiksi digitaaliset mielenterveyspalvelut, sillä useat sairastuneet eivät edes halua tavata ammattilaisia.

Resurssit raskaista hoitokeinoista kevyempiin

Gergov ja Saarni korostavat, että yhteiskunnassa on aika ottaa mielenterveyshäiriöt yhtä vakavasti kuin somaattiset häiriöt.

– Meillä on todella pitkä historia siitä, että on ajettu alas raskasta psykiatrista sairaalahoitoa, mutta sieltä jääneitä rahoja ja resursseja ei ole siirretty avohoitoon, mikä on osoittautunut todella hölmöksi, Saarni kertoo.

– Nopeasti alkava avohoito on itse asiassa todella kustannusvaikuttavaa ja se maksaa moninverroin itsensä takaisin. Tällä hetkellä mielenterveyshäiriöt aiheuttavat sairauslomien ja työkyvyttömyyden kautta yhteiskunnalle 10 miljardin euron kustannukset vuosittain.

Miten mielenterveyspalvelujen porrastettu malli toimisi? Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat