Kansalaisaloite etenee eduskuntaan: Yli 50 000 ihmistä haluaa psykoterapiakoulutuksen maksuttomaksi – "Kalliit koulutukset johtavat hintojen nousuun"

"Me allekirjoittaneet äänioikeutetut Suomen kansalaiset vaadimme, että psykoterapiakoulutusohjelma uudistetaan Suomessa maksuttomaksi koulutukseksi." Näin alkaa kansalaisaloite, jonka eduskuntaraja, eli 50 000 kannatusilmoitusta, rikkoutui keskiviikkona aamupäivällä.

MTV Uutisten haastattelussa Mieli ry:n kehitysjohtaja Kristian Wahlbeck avaa aloitteen taustoja. Artikkelin lopussa Wahlbeck kertoo myös, mitä terapiatakuulle kuuluu. 

Mistä aloitteessa on kysymys?

– Psykoterapeuttikoulutuksen maksuttomuudesta. Koulutusmaksut ovat kovasti nousseet sen jälkeen, kun koulutus siirtyi yliopistoille. Pahimmillaan psykoterapeutiksi opiskeleva voi joutua maksamaan jopa 60 000 euroa koulutuksestaan. On poikkeuksellista, että yliopistokoulutuksesta joutuu Suomessa tällaisia summia maksamaan.

Miksi aloite on tärkeä?

– Kalliit koulutukset johtavat psykoterapeuttipulaan ja psykoterapiahintojen nousuun. Apua tarvitsevien on yhä vaikeampi saada psykoterapiaa.

Kuinka paljon koulutuksen maksuttomuudella arvioidaan saatavan lisää psykoterapeutteja?

– Tavoite on, että vuosittain valmistuisi 400 psykoterapeuttia.

"Psykoterapeuttipula on pahin yliopistokaupunkien ulkopuolella"

Mistä se kertoo, että aloite ylitti melko nopeasti vaaditun rajan?

– Kansalaiset ovat havahtuneet siihen, että psykososiaaliset ongelmat ja mielenterveyden häiriöt ovat nousseet tärkeimmäksi kansanterveysongelmaksi. He haluavat, että mielenterveyspalvelut saadaan kuntoon.

Kuinka vaikea saatavuustilanne on tällä hetkellä?

– Arviolta noin kaksi prosenttia suomalaisista – noin 120 000 henkilöä – hyötyisi psykoterapiasta. Tällä hetkellä vain yksi kolmesta psykoterapiaa tarvitsevasta saa sitä. Esteenä ovat usein taloudelliset seikat tai psykoterapian saatavuusongelma.

Miten ongelma näyttäytyy eri alueilla?

Psykoterapeuttipula on pahin yliopistokaupunkien ulkopuolella, Itä- ja Pohjois-Suomessa ja ruotsinkielisillä alueilla.

"Terapiatakuu sai kaikkien puolueiden tuen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa"

Kuinka aloite kytkeytyy terapiatakuuseen?

– Terapiatakuun toteutus helpottuu ja psykoterapeuttikoulutusta on riittävästi. Tämä aloite tukee siis terapiatakuuta.

Mitä terapiatakuulle tällä hetkellä kuuluu?

– Se on eduskunnassa käsittelyssä. Se sai kaikkien puolueiden tuen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, mutta sen jälkeen asia ei ole edennyt. Järjestöissä toivomme kovasti että aloite etenisi ripeästi.

Maksuttoman psykoterapeuttikoulutuksen toimintasuunnitelmaan voi tutustua täällä:

Lue myös:

    Uusimmat