Ihmiset hihittävät koiran magneettikuvalle – eläinlääkäri muistuttaa vakavasta asiasta naurujen takana: ”Se on melko silmiinpistävää”

Haaveissa oma koiranpentu? Ota nämä asiat huomioon koiranpennun hankinnassa 10:35
Haaveissa oma hauvavauva? Ota nämä asiat huomioon koiranpennun hankinnassa.

Yhdysvaltalainen koomikko jakoi Twitterissä kuvan ystävänsä mopsista, joka oli käynyt eläinlääkärissä magneettikuvauksessa. Sosiaalisessa mediassa moni nauroi kuvalle, mutta eläinlääkäri muistuttaa The Independentin haastattelussa, että koiran ulkomuodolla on vakavia seurauksia eläimen terveydelle.

Lyttykuonoiset ja suurisilmäiset mopsit miellyttävät monien ihmisten silmiä. Jalostuksen seurauksena syntyneet ulkomuotopiirteet voivat kuitenkin altistaa koiran terveysongelmille, kuten hengitysvaikeuksille ja sokeutumiselle.

Tuore viraaliksi noussut twiitti on nostanut keskusteluun mopsin terveysongelmat. Yhdysvaltainen näyttelijä ja koomikko Andy Richter jakoi Twitterissä kuvan magneettikuvauksessa käyneestä mopsista, jonka kertoo olevan ystävänsä lemmikki.

Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

Twiitti on kerännyt 132 000 tykkäystä ja 15 600 uudelleenjakoa. Monet kommentoijat nauravat vastauksissaan mulkosilmäiselle ilmestykselle. Toisaalta moni muistuttaa kuvan kertovan karua kieltä mopsien terveysongelmista. Brittilehden haastattelema eläinlääkäri Rory Cowlam on jälkimmäisten kanssa samoilla linjoilla.

– Se on melko silmiinpistävää, Cowlam luonnehtii The Independentille.

Koko elämä yhtä kärsimystä

Pullistuneet silmät ja typistetty kuono ovat merkkejä siitä, kuinka epäluonnollisesti mopseja on kasvatettu vuosien ajan. Lyhyt kuono ja kallo aiheuttavat tilan, jota kutsutaan brakykefaaliseksi oireyhtymäksi.

Lyhyt kuono on vahvasti sidoksissa hengitysteiden epämuodostumiin, nenänieluun sekä henkitorven ja keuhkoputkien vajaakehitykseen, kertoo Kennelliitto verkkosivuillaan. Epämuodostumat estävät ilmaa virtaamasta hengitysteissä vapaasti. Äärimmäisen lyhyt kuono myös estää normaalin lämmönsäätelyn.

Jalostuksen aiheuttamat terveysongelmat voivat tehdä lyttykuonoisen koiran koko elämästä yhtä kärsimystä.

Kuvan koira voi hyvin

Cowlam kertoo näkevänsä säännöllisesti brakykefaalisesta oireyhtymästä kärsiviä koiria, joilla on terveysongelmia laajalla skaalalla. Richterin jakaman magneettikuvan taustalla tosin tuskin on kyseinen oireyhtymä vaan todennäköisemmin epäily neurologisesta ongelmasta.

Richter on tarkentanut myöhemmin Twitterissä, että hänen ystävänsä mopsi sai terveen paperit.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja