Supersuositun koirarodun kehittänyt mies katuu tekoaan: "Avasin Pandoran lippaan ja päästin irti Frankensteinin hirviön"

Harkitsetko koiraa? Mieti vielä – lemmikki vaatii 10 000 tuntia aikaasi 1:05
Harkitsetko koiraa? Mieti vielä – lemmikki vaatii 10 000 tuntia aikaasi

Vuonna 1989 Wally Conron kasvatti ensimmäisen labradoodlen. Nyt, 30 vuotta myöhemmin, mies katuu tekoaan.

Vuonna 1989 Wally Conron teki tietämättään historiaa. Hän loi uuden koirarodun – labradoodlen.

Labradorin ja villakoiran risteymästä on vuosien varrella tullut suosittu lemmikki. Labradoodle ei ole kansainvälisen kennelliiton tunnustama rotu. Niitä kuitenkin kasvatetaan monissa maissa. Labradoodlea ei tule sekoittaa Australian labradoodleen.

Syy ei ollut uuden koirarodun kehittäminen

Wallyn motiivit koiran "jalostamiseen" olivat kuitenkin omanlaisensa. Australialaismies oli 1980-luvulla töissä opaskoiria välittävässä järjestössä, kun hän sai viestin asiakkaalta. Yleensä järjestö kasvatti labradorinnoutajia, mutta tämän asiakkaan aviomies oli koirankarvalle allerginen, kertoo ABC.

– Hän halusi tietää, voisimmeko järjestää koiran, jota hän voisi käyttää opaskoirana ja jolle hänen miehensä ei olisi allerginen, Wally kuvasi haastattelussa.

Wallylla oli kokemusta opaskoirien kasvattamisesta. Mies yritti kolme vuotta kehittää ratkaisua naisen ongelmaan. Hän risteytti villakoiran labradorinnoutajan kanssa.

Kukaan ei halunnut "sekarotuista" koiraa

Pennut syntyivät vuonna 1989. Wallya epäilytti niiden sopivuus opaskoiriksi, mutta kolmen koiran pentueesta yksi, Sultan, osoittautui hyväksi valinnaksi. Koirien sylki- ja karvanäytteet testattiin asiakkaalla, ja vaikutti siltä, että Sultan sopisi Wallyn asiakkaan tarpeisiin. Myös sen luonne oli opaskoiran työhön sopiva.

Koulutettu Sultan matkasi uuteen kotiinsa, mutta kaksi labradoodlea jäi jäljelle. Nekin sopivat opaskoiriksi, mutta ottajia ei ollutkaan. Wallyn mukaan opaskoiraa joutui tuolloin jonottamaan puoli vuotta, mutta kukaan ei halunnut sekarotuista pentua.

Wally pyysi apua järjestönsä PR-osastolta. Mies kehotti kertomaan medialle "uudesta erikoisrodusta". Rodulle kehitettiin nimi: labradoodle.

– Kukaan ei halunnut sekarotuista, mutta kaikki halusivat labradoodlen. Sama koira, eri nimi, Wally muistelee.

Labradoodlesta tuli järjettömän suosittu

Yllättäen koirat herättivät valtaisaa kiinnostusta myös muissa kuin näkövammaisissa. Järjestöön tulvi kyselyjä "uudenlaisista koirista" huolimatta siitä, ettei labradoodle ole allergisoimaton koira ja voi siis aiheuttaa reaktioita allergisissa. Yleisö oli kuitenkin ihastunut ja kyselyjä tuli Yhdysvalloista asti.

– En voinut kuvitella julkisuutta, jonka sekarotuinen koira saisi. Autot pysähtelivät, ihmiset nousivat ulos ja kysyivät: "Anteeksi, mikä koira tuo on?", Wally muistaa.

Suosio toi katumuksen

Wallysta huomio ei ollut pelkästään hieno asia. Hän alkoi pian katua toimintaansa. Wallyn syy koirien kasvattamiseen oli sokeiden auttaminen, mutta osa muista kasvatti koiria muista syistä.

– Kasvatin labradoodlen sokealle naiselle, jonka mies oli koirankarvalle allerginen. En tiedä, miksi ihmiset nykyisin kasvattavat niitä, Wally toteaa.

"Avasin Pandoran lippaan"

Wally oli aiemminkin kasvattanut koiria ja halunnut aina tuottaa mahdollisimman terveitä pentuja. Mies kuitenkin uskoo, että labradoodlen suosion takia rotua kasvattavat myös sellaiset ihmiset, joiden ajatuksena on vain tuottaa paljon pentuja.

– Avasin Pandoran lippaan ja päästin irti Frankensteinin hirviön, hän kuvailee.

– Tajusin, että näiden epäeettisten, röyhkeiden ihmisten syy kasvattaa koiria oli myydä ne isolla rahalla.

Vuosikymmeniä myöhemmin asia vaivaa Wallya edelleen. Hän uskoo, että osa koirista kärsii kasvattamisen vuoksi monista terveysongelmista.

– Kun olen ulkona ja näen labradoodleja, en voi sille mitään, että arvioin niitä mielessäni. Katson koiraa ajatellen, onko sillä lonkkaongelmia, kyynärpääongelmia, muita ongelmia, jotka voisin nähdä?

Labradoodlea muistuttavia rotuja on useita. Esimerkiksi Australian cobberdog on ulkonäöllisesti hyvin labradoodlen tyyppinen. Cobberdogin ideana oli palata jalostamisen "juurille", eli terveisiin, allergisoimattomiin terapia- ja opaskoiriin. 

Australian cobberdogin nimeä ei ole toistaiseksi virallisesti suomennettu. Sen kehityksessä on käytetty esimerkiksi Australian labradoodlea, joka on oma rotunsa, sekä muita koirarotuja, kuten irlantilaista vehnäterrieriä.

"Doodleja" on nykyisin enemmänkin

Sultanin ja sen sisarusten aikaansaamaa suosiota ei kuitenkaan voi enää peruuttaa. Se myös muutti koiramaailmaa pysyvästi.

Sultanin syntymän jälkeen markkinoille on syntynyt useita "puudelimiksauksia". Esimerkiksi villakoiran ja jackrusselinterrierin risteymää kutsutaan jackapooksi, snautserista ja villakoirasta on syntynyt schnoodle. Kultaisen noutajan ja villakoiran risteymää kutsutaan groodleksi tai goldendoodleksi, cockerspanielin ja villakoiran risteytys on cockapoo.

Wally on jopa saanut puhelun ihmiseltä, joka oli omien sanojensa mukaan kehittänyt roodlen.

– Sanoin: "Roodlen?" Hän sanoi: "Kyllä, se on rottweiler risteytettynä puudeliin". Ajattelin mielessäni, että tämän minä olen luonut, mies huokaa.

Juttua muokattu 27.9.2019 kello 12.27 ja 15.25: Lisätty tieto Cobberdogista. Poistettu linkki, jossa virheellisesti viitattiin Australian labradoodleen, lisätty tietoa eri rotujen eroista.

Lue myös:

    Uusimmat