Mainos

IAEA:n johtaja vierailulle P-Koreaan

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n pääjohtaja saapui hiljaiselle Pjongjangin lentokentälle tänään. Muuta liikennettä kentällä ei näyttänyt olevan.

IAEA:n pääjohtajan Mohamad ElBaradein on määrä neuvotella tänään Pohjois-Koreassa maan ydinaseohjelman purkamisesta.

Helmikuussa saavutetun kuuden maan neuvottelutuloksen mukaan Pohjois-Korea päästää Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tarkastajat maahan. IAEA:n on määrä todentaa, että Pohjois-Korea sulkee Yongbyonin reaktorin eli tärkeimmän ydinlaitoksensa huhtikuun puoleen väliin mennessä.

Helmikuun neuvotteluissa Pekingissä kuusi maata - molemmat Koreat, Kiina, Japani, Venäjä ja Yhdysvallat - lupasivat vastineeksi Pohjois-Korealle polttoaineita ja turvallisuustakuita.

Yhdysvalloissa on ilmaistu sekä luottamusta että epäluuloa Pohjois-Koreaa kohtaan. Uutistoimisto Reutersin nimettömästi haastattelemista virkamiehistä toinen uskoo, että Pohjois-Korea täyttää lupauksensa sulkea reaktorin määräaikaan mennessä. Toinen taas arvelee, että Pohjois-Korea on kyllä ilmaissut myönteisiä ajatuksia mutta että IAEA:n johtajan vierailu Pohjois-Koreassa tuo varmasti lisää tietoa.

Pohjois-Korean suhtautuminen ydinhankkeensa jäädyttämiseen on ollut vuosien kuluessa tempoilevaa. Vuonna 2005 se ilmoitti valmistaneensa ydinaseen ja viime vuonna se kertoi tehneensä maanalaisen ydinkokeen. Maa karkotti IAEA:n tarkastajat maasta vuonna 2002 edellisen aseriisuntasopimuksen kariuduttua.

(MTV3-STT-Reuters-APTN)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.