Hyvin säilynyt nahkasaapas antoi vihjeen, että veden pohjassa makasi 80 vuotta sitten kadonnut nuori vänrikki: "Epätodellinen olo"

5:44
Näin Kari Ylönen kertoo löydöstään MTV Uutiset Livessä.

Noin 80 vuotta kateissa ollut lentäjä löydettiin Päijänteestä vapaaehtoisten avun ansiosta. Ratkaisevan löydön tehnyt Kari Ylönen kertoo nyt, mistä kipinä kadonneen vänrikin löytämiseen syttyi.

Hämeenlinnalainen viistokaikuluotainyrittäjä Kari Ylönen kertoo olevansa hämmästynyt mysteerin ratkeamisesta. Lentäjää ja koneen osia on etsitty useaan otteeseen vuosikymmenien aikana, mutta vasta nyt mysteeri on onnistuttu ratkaisemaan.

– Kieltämättä aika hienolta tuntuu. Epätodellinen olo.

Kaikki sai alkunsa vuonna 1942, kun syyskuun 9. päivänä nuori vänrikki lähti suorittamaan etsintä- ja taisteluharjoitusta PY-6 harjoitushävittäjällä. Tuntemattomasta syystä hävittäjä syöksyi pystyssä noin 1000 metristä Päijänteen pintaan.

Vuotta myöhemmin ilmavoimat pystyi paikantamaan putoamispaikan ja paikansi veden syvyyksistä lentokoneen rungon ja kuomun. Itse lentäjää ei etsinnöistä huolimatta löydetty.

Etsintöjä piti tehdä useaan kertaan

Vänrikin mysteeri nousi otsikoihin jälleen vuonna 2021, kun lahtelainen sukellusseura alkoi etsiä lentokoneen jäänteitä uudelleen.

Silloin tapauksesta innostui myös viistokaikuluotainyrittäjä Ylönen, kun hän kuuli etsinnöistä uutisissa.

– Vuosi sitten Yleisradio teki jutun etsinnästä, kun sukellusryhmä Lahden pingviinit yrittivät sitä etsiä, mutta eivät onnistuneet löytämään. Siitä innostuin.

Ylönen joutui etsimään konetta vesistöstä yli 15 kertaa, ennen kuin häntä lykästi.

– Minulle tuli oivallus vuoden 1943 tutkintaraportin ansiosta. Siinä kerrottiin, että osia on löydetty paikasta, jossa oli vettä 30 metriä. Sen myötä tein etsintäpaikastani syvyyskäyrän ja ymmärsin olleeni väärässä paikassa. Kun vaihdoin etsintäpaikkaa syvemmälle, sieltä alkoi löytyäkin sen näköistä tavaraa, että nyt ollaan lähellä.

Ilmavoimien nahkasaapas sopi ajan kuvaan

Etsinnöissä tapahtui läpimurto, kun Ylönen tunnisti tavaroiden keskeltä ilmavoimien nahkasaappaan.

– Olin etsimässä hylkyä aamulla varhain. Kun laskin kameran veden pohjaan, näin ensimmäisenä metalliosia. Hyvin pian sen jälkeen näin kuvassa hyvin säilyneet nahkasaappaat. Niiden vieressä oli jotain valkoista ja naruja, jota epäilin laskuvarjopakkaukseksi.

Sitten löytyi se, mitä hän etsi.

– Niiden vieressä näin jotain, jota voisi kuvitella lentäjän jäänteiksi.

Ylönen otti yhteyttä ilmailumuseoon, jossa nahkasaappaat tunnistettiin ajanmukaiseksi ilmavoimien saappaaksi. Tätä kautta havainto mahdollisesta lentäjän jäännöksestä vietiin poliisille.

Poliisi haluaa kiittää etsijöitä

Hämeen poliisilaitoksen rikoskomisario Hannu Liimatainen haluaa kiittää etsinnöissä auttaneita tahoja. Vapaaehtoisten toiminnalla on hänen mukaansa ollut merkittävä vaikutus mysteerin ratkaisemisessa.

– Se on ollut merkittävää. Kiitokset heidän suuntaansa.

Liimatainen korostaa, että lentäjän löytymiseen myötävaikuttaneet tahot paitsi onnistuivat löytämään jäänteet, myös toimivat hienotunteisesti tilanteessa.

– Toiminta on ollut ammattimaista siinä mielessä, että löydön tehtyä asiasta on ilmoitettu viranomaisille. Sekin on kiitoksen paikka, että toiminta on ollut asiaan kuuluvalla tavalla hienotunteista.

MTV Uutiset Live 17.7.2021: Yhdeksän vuotta sitten Äänekoskella kadonneen Jussi Peltolan ruumis on löytynyt – isä kiittää poikansa löytänyttä veljeskaksikkoa

1:36

Edessä on vielä oikeustieteellinen tutkimus

Vainaja on mitä todennäköisimmin kadonnut vänrikki. Kuitenkin asiasta on tehtävä ensin oikeuslääketieteellinen tutkimus, jolla tähän pyritään saamaan mahdollisimman hyvä varmuus.

– Suomessa tunnistamisesta pyritään olemaan niin varmoja kuin mahdollista.

Rikoskomisario Liimatainen arvioi, että asian varmistamiseksi tullaan hyödyntämään monenlaista tietoa.

Liimatainen ei osaa sanoa, koska asia etenisi siihen pisteeseen, että vainaja voidaan viimein saattaa haudan lepoon.

– Tapaus on sillä tavoin ilmailuhistoriallisesti poikkeuksellinen ja merkittävä, että usein onnettomuuksissa lentäjä on onnistuttu löytämään. Tämä kyseinen tapaus jäi kateisiin 80 vuodeksi.

MTV Uutiset Live 16.5.2020: Vapaaehtoisen etsijän paras palkinto on etsittävän löytyminen – MTV lähti konkarietsijän matkaan

2:26

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja