77 vuotta sitten Karjalassa kaatunut Eugen pääsi vihdoin lepoon – kaukopartiomies selvisi valtaisasta uintiurakasta, mutta eksyi väärään saareen

Karjalasta löytyneet sankarivainajat pääsivät haudan lepoon – MTV seurasi koskettavaa tilaisuutta Lappeenrannassa 4:01
Karjalasta löytyneet sankarivainajat pääsivät haudan lepoon – MTV seurasi koskettavaa tilaisuutta Lappeenrannassa

Eugen Wist, ylikersantti ja kaukopartiomies kaatui jatkosodassa kesällä 1944. Hänet löydettiin 2019 Karjalan kannakselta pitkien etsintöjen jälkeen. Mika Wist, sankarivainajan omainen kertoo, miten isosetänsä uintimatka päättyi valitettavalla tavalla.

Ylikersantti Eugen Wist, sotamies Onni Paananen ja korpraali Alvi Jänönen haudattiin sankarihautausmaalle Lappeenrantaan tänään sunnuntaina 3. lokakuuta sotilaallisin kunniaosoituksin.

MTV näytti hautajaisseremonian suorana lähetyksenä. Pääset katsomaan hautajaisista koosteen yllä olevasta videosta.

Eugen Wistin omaisen Mika Wistin mukaan seremonia herätti haikeutta, mutta samaan aikaan hän on helpottunut, sillä etsintä on saatu päätökseen. Tapaus oli esimerkiksi suvun vanhimmille pitkään ratkeamaton arvoitus, sillä kohtalosta ei ollut täyttä varmistusta.

– Olemme saaneet tämän yli 20 vuotta kestäneen etsinnän päätökseen.

Uintiretken kohtalokas päätös

Eugen Wistin maalliset jäännöksen löydettiin Noskuanselkä-järven saaresta. Kesäkuussa 1944 mies oli tulossa kaukopartioreissulta, josta hän ei kuitenkaan koskaan palannut.

– Wist oli Toivo Leinon kanssa palaamassa kaukopartioreissultaan pyrkien etulinjan lävitse, mutta linjassa oli liian tiivistä, kertoo Mika Wist.

Miehet päättelivät suurehkon järven vastarannalla olevan suomalaisia joukkoja, jonka myötä he päättivät uida järven ylitse. Kaukopartiomiehet riisuivat vaatteensa jättäen varusteensa rannalle.

– Wistillä oli mukanaan vain kompassi ja pistooli.

Miehet uivat läpi yön luulemaansa rantaa kohti, mutta rantautuivat Pieneen Käräjäsaareen.

Valitettavasti saaressa oli myös venäläinen tiedustelupartio, jonka kaukopartiomiehet kohtasivat.

Lopulta Toivo Leino palasi sotavankeudesta. Hänen kuulustelupöytäkirjastaan selvisi, että venäläiset kohdattua suomalaisia kommennettiin nostamaan kädet ylös. Wist nosti kuitenkin vain toisen kätensä, sillä hänellä oli pistooli.

– Siinä kävi sitten huonosti, Mika Wist kertaa tapahtumia.

Videohaastattelussa Mika Wist kertoo, miten hänen isosetänsä löydettiin lopulta vuonna 2019 pitkien etsintöjen jälkeen. Sotapäiväkirjoista löydettiin viitteitä tarkasta sijainnista.


Lue myös:

    Uusimmat