80 vuotta sitten kadonnut lentäjä löytyi Päijänteestä – nuori vänrikki syöksyi kuolemaansa jatkosodassa

5:44
Näin kaikuluotainyrittäjä Kari Ylönen kertoi etsinnöistä MTV Uutiset Livessä.

Jatkosodassa syyskuussa 1943 kadonnut vänrikki ja harjoitushävittäjän osia löydettiin Asikkalasta, Päijänteestä.

Vänrikin ohjaama PY-6 oli noussut 9.9.1943 iltapäivällä Asikkalan Vesivehmaan lentokentältä suorittamaan toisen VL Pyry harjoitushävittäjän kanssa etsintä- ja taisteluharjoitusta. Harjoituksen aikana PY-6 syöksyi pystyssä noin tuhannesta metristä tuntemattomasta syystä Päijänteen pintaan. Tapahtumalle oli ainakin kaksi harjoituksen ulkopuolista silminnäkijää.

Ilmavoimat paikansi heti syyskuussa 1943 putoamispaikan ja siellä suoritettiin tutkimuksia sekä naaraamalla että kahden sukeltajan voimin yhdeksän päivän ajan. Tutkinnan tuloksena löydettiin muun muassa koneen runko ja kuomu. Lentäjää ei kuitenkaan vuoden 1943 etsinnöissä löydetty.

Uudet etsinnät tuottivat tulosta

Poliisin mukaan hylyn osia ja lentäjää on etsitty usean toimijan voimin ainakin 1970-luvulta saakka. 

Viime vuoden syyskuussa sukellusseura Lahden Pingviinit ry aktivoi etsinnät uudelleen, tällöin lentokoneen osia ei kuitenkaan paikannettu. Syyskuun 2021 etsinnöistä YLE:n tekemän radiouutisen myötä tapauksen selvittämisestä kiinnostui myös viistokaikuluotainyrittäjä Kari Ylönen Hämeenlinnasta. Ylönen on suorittanut itsenäisesti viistokaikuluotauksia ROV-kameralla marraskuusta 2021 elokuuhun 2022. Elokuun lopussa Ylönen teki havainnon lentokoneen hylystä.

Etsinnöissä tehtiin laajaa yhteistyötä. Hämeen poliisin virka-apupyynnöstä Suomenlahden merivartioston vartiolaiva Turvan sukellusryhmä teki alueella 3. -5.9.2022 paikkatutkinnan, jonka tuloksena sekä koneen osia että konetta lentänyt vänrikki löytyivät. Operaation aikana vesistöön tehtiin useita sukelluksia ja lopuksi myös lentäjän jäänteet nostettiin ylös.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja