Raisa Räisäsen ruumista etsittiin viikonloppuna Hervantajärvestä – "Raisalla oli kadotessaan yllä jokin koru ja mahdollisesti rannekello"

Vihje 20-vuoden takaa saattaa olla läpimurto Raisa Räsäsen katoamismysteerissä – näin etsintöjä on jatkettu viikonloppuna 2:10
Vihje 20-vuoden takaa saattaa olla läpimurto Raisa Räsäsen katoamismysteerissä – etsintäyhdistys Hejac ry:n puheenjohtaja kertoo, kuinka etsintöjä on jatkettu viikonloppuna

Yli 20 vuotta sitten kadonnutta Raisa Räisästä etsittiin viikonlopun aikana Tampereelta Hervantajärvestä vapaaehtoisten voimin. Etsintöjen pontimena oli tamperelaismiehen tekemä autokuskihavainto, joka tuli viime syksynä yllätyksenä virkavallalle.

Vesistöetsinnät liittyvät tamperelaisen miehen Janne Vitelin erikoiseen havaintoon, jonka hän teki Tampereen Hervannassa Raisa Räisäsen katoamisillan jälkeisenä aamuna.

Viteli oli koiralenkillä Hervantajärven lähellä ja törmäsi erittäin omituisesti käyttäytyneeseen autokuskiin.

Vapaaehtoiset vastasivat etsinnöistä

Hervantajärvi sijaitsee Lempäälän ja Sääksjärven rajalla. Vesialue ei ole järin suuri: järven pituus on reilut 2,5 kilometriä ja leveys hieman alle kilometrin.

Etsinnöistä vastasi vapaaehtoisyhdistys nimeltä Pääkaupunkiseudun etsintä. Taustavoimana toimi vastaavaan toimintaan erikoistunut Hejac ry.

– Teimme etsintöjä sillä alueella, missä tamperelainen mies teki havainnot amerikanraudasta, joka poistui uimarannan suunnasta. Lisäksi tutkimme uimarantaa siitä kohdasta, jossa tämän miehen koira kovasti haukkui järvelle päin, kertoo Hejacin puheenjohtaja Heikki Heinonen.

Apuna monenlaista tekniikkaa

Vapaaehtoisten etinnöissä käytettiin apuna viistokaikuluotainta, pohjatutkaa, vedenalaista dronea ja metallinpaljastinta. Mukana oli myös ruumiskoira.

Metallinpaljastimella tutkittiin tienpätkää, jossa tamperelaismies havaitsi amerikanraudan kääntyneen metsätiellä. 

– Raisalla oli kadotessaan yllä jokin koru ja mahdollisesti rannekello. Metallinpaljastimen avulla olisi voinut löytyä ne tai jotakin muuta. Mitään ei nyt kuitenkaan löytynyt, Heinonen sanoo. 

Heinosen mukaan Hervantajärvi ei etsintäalueena ole erityisen vaikea operoitava. Etsijät pääsevät veden ääreen helposti autoilla ja kaluston siirtäminen veteen on mutkatonta.

Jos Räisäsen ruumis on päätynyt järveen, ongelmaksi muodostuvat lehti- ja maa-aineskerrokset, joita jäänteiden päälle olisi todennäköisesti ajan saatossa kertynyt paljonkin. Heinosen mukaan vainajan luita voisi vielä hyvinkin olla jäljellä järven pohjassa.

– Se on täysin mahdollista.

Mukana etsinnöissä oli pieni joukko vapaaehtoisia, jotka "ovat tosissaan kiinnostuneita tapauksesta", kuten Heinonen asian ilmaisee.

Poliisi on tietoinen yhdistysten toimista. Yhdistykset saattavat järjestää vielä toisetkin etsinnät Hervantajärvellä, mutta niiden ajankohdasta ei toistaiseksi ole sovittu. 

Tällainen oli etsintöihin johtanut havainto

Tamperelaismies Janne Vitelin erikoisesta Hervantajärvi-havainnosta uutisoitiin viime vuoden lopulla. Viteli otti yhteyttä poliisin, kun virkavalta julkaisi syksyllä kuvat amerikkalaistyylisestä autosta, jonka epäiltiin liittyvän Räisäsen katoamiseen.

Viteli oli nimittäin nähnyt samantyylisen auton varhaisena aamuna 17. lokakuuta 1999.

Hän oli parkkeerannut autonsa Salmenkalliontien alkupäähän ja näki suuren mustan henkilöauton tulevan metsätietä pitkin Hervannasta päin. Auto pysähtyi ensin tienmutkaan. 

– Auto pysähtyi näköetäisyydelle ja todennäköisesti kuljettaja näki sillä samalla hetkellä minut. Auto oli paikoillaan vajaat puoli minuuttia ja jatkoi sitten matkaa minua kohti, Viteli kertoi tuolloin MTV Uutisille.

Koiratkin käyttäytyivät oudosti

Kun auto pääsi lähelle Viteliä, kuljettaja lähti kiihdyttämään voimakkaasti. Miehen mukaan vaikutti siltä, kuin kuskilla olisi ollut kova hätä. Hän yritti ikään kuin piilotella itseään vastaantulijan katseelta.

– Hän oli riskin oloinen, vaaleahiuksinen, skandinaavisen näköinen mies. Yllään hänellä oli farkkutakki ja punainen kauluspaita, Viteli kertoi MTV:n haastattelussa.

Myöhemmin Vitelin koirat käyttäytyivät oudosti ja vetivät hajujälkiä seuraten Hervantajärven rantapolulle. 

– Vanhempi koiristani meni lähelle vesirajaa ja alkoi haukkua todella kovaa järvelle päin. Ihmettelin mikä siellä oli, koska koira ei koskaan haukkunut sillä tavalla, mies kertoi.

Poliisi kertoi MTV:lle loppuvuodesta, että myös virkavalta aikoo tarkistaa Hervantajärven alueen kaikuluotaamalla ja kuvaamalla. Etsinnöistä ensimmäisenä kertoneen Ylen mukaan ajankohta on todennköisesti tämän vuoden lokakuu.

Raisa Räisänen katosi 16. lokakuuta 1999 Tampereella. Viimeinen varma havainto hänestä on kello 22.50 Hämeenkadulta Sokoksen luota. Sen jälkeen Räisäsen ja hänen ystäviensä tiet erkanivat.

Lue myös:

    Uusimmat