Leena löysi metsästä häkellyttävän VHS-tunkion: "Joku on käsittänyt ohjelmien imuroinnin vähän väärin"

Oululainen Leena Jutila törmäsi kuluneella viikolla järkyttävään näkyyn metsässä. Joku oli kipannut luontoon säkkikaupalla roskia, joiden mukana oli muun muassa imureita ja pahvilaatikollinen videokasetteja.

Leena Jutila oli pyöräilemässä perjantaina aamupäivällä hiekkatiellä Hiukkavaaran kaupunginosassa Valkeisjärven kulmilla Oulussa, kun hän huomasi reitin varrella röykkiön roskia.

– Näin VHS-kasetit heti, mutta mietin mitä siellä alla on. Sitten mietin, kuka on viitsinyt nähdä niin suuren vaivan, että tuo niin paljon tavaraa metsikköön. Videolaatikkokin oli niin iso, että sitä ei yksi ihminen edes jaksaisi nostaa.  

– Olivatko ne ihmiset olleet viemässä roskia jonnekin ja kun eivät osanneet päättää sitä, mihin he ne vievät, he päättivät jättää ne siihen metsään. Ja aika monta imuriakin oli tämä roskaaja kuluttanut loppuun, että kova on ollut siivoamaan, Jutila naurahtaa.¨

Roskaaminen herätti Facebookissa paheksuntaa

Jutila ei itse alkanut roskia kerätä, koska oli liikkeellä polkupyörällä ja katsoi, että niin ison määrän rahtaaminen ei käsi- ja jalkapelillä ylipäätään onnistu.

Sen sijaan hän julkaisi kuvat roskista Oulun puskaradion Facebook-sivuilla ja ilmoitti laittomasta jätekasasta Oulun kaupungin ympäristötoimen neuvontanumeroon.

– Mietin kyllä tässä yhteydessä, kuinka pitkälle jokamiehen velvollisuudet luontoon liittyvissä asioissa. Mutta kun minulla ei ole edes ajokorttia, niin ei se toiminta aina niin helposti onnistu.

Oulun puskaradion sivuilla teko on herättänyt ansaittua paheksuntaa.

– Päivitykselläni halusin herätellä ihmisiä ajattelemaan roskaamista, Jutila perustelee.

– Tämä oli vähän niin kuin vanhan ajan toimintaa, jolloin nakeltiin sinne tänne tavaroita.

Tällainen läjä roskaa helsinkiläissaaren rannalta löytyi vartin etsinnällä 2:59
Katso myös: Tällainen läjä roskaa helsinkiläissaaren rannalta löytyi vartin etsinnällä

Videot johdattivat 90-luvulle

Jutilan bongaamissa roskakasoissa oli kolmen imurin ja videokasettilaatikon lisäksi esimerkiksi cd-levykoteloita.

Videoiden joukossa oli Timo Koivusalon vuoden 1996 filmihitti Pekko ja muukalainen, Arto Lehkamon vuoden 2001 elokuva Young Love ja Kevin CostnerinThe Postman – tulevaisuuden sanansaattaja, joka sai ensi-iltansa vuonna 1997.

Jutila kertoo olevansa 59-vuotias ja videoiden olevan hänelle hyvin tuttu tallennusmuoto nuoruudesta.

– Nauroin juuri miehelle, että ennen piti miettiä, kun alkoi äänittää jotain tv:stä, riittääkö aika kasetilla vai pitääkö ottaa toinen kasetti valmiiksi. Silloin piti myös jännittää sitä, tuliko loppu ohjelmasta nauhalle ollenkaan tai lähtikö koko tallennus edes käyntiin.

Videoiden kanssa samassa roskakasassa olleet imurit olivat saaneet yhden vääräleuan Facebookissa kommentoimaan.

– Hän kirjoitti, että joku on ymmärtänyt ihan väärin ohjelmien imuroimisen viemällä imurit ja kasetit luontoon, Jutila toteaa huvittuneena.

Jutila harmittelee vielä sitä, miten helppoa roskien kippaaminen luontoon on jopa lähellä asuinaluetta – vaikka tällaiset näyt onneksi harvinaisia ovatkin.

– Kun ei ole valvovia silmiä, näin voi käydä.

 

 

Lue myös:

    Uusimmat