Hyönteisguru Reima Leinonen kertoo: Tällainen on tuleva hyttyskesä

Hyttysmies kertoo, millainen hyttyskesä tulee 6:04
Hyttysmies Reima Leinonen kertoo, millainen hyttyskesästä tulee

Uusin kuukausiennuste lupaa viileää ja sateista kesän alkua, mutta miten se näkyy hyttysten määrässä? Hyönteistutkija kertoi arvionsa MTV Uutiset Livessä.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Vielä on hetki aikaa nauttia metsäretkistä ja mökkielämästä ilman inisevää ja pisteliästä seuraa. Mutta pian ne iskevät, ja tänä kesänä mahdollisesti aika vahvalla arsenaalilla.

– Talvi on ollut runsasluminen ja jos nyt tulee kylmää ja sateista, se vain hieman hidastaa niiden tulemista. Jos ne pysyvät kesäisissä lämpötiloissa veden alla lammikoissa, joissa ne ovat munina, silloin meillä on hyttysiä runsaasti, Kainuun ELY-keskuksen ympäristöasiantuntija ja hyönteistutkija Reima Leinonen selvittää.

– Jos lammikot kuivavat tässä välissä, hyttysiä tulee vähemmän. Ja täytyy muistaa, että Suomi on pitkä maa. Joillain alueilla on aina enemmän hyttysiä ja joillain vähemmän. Näin se menee joka vuosi.

Ensimmäiset inisijät saapuvat Leinosen mukaan etelässä säästä riippumatta yleensä toukokuun loppupuolella, pohjoisessa vähän myöhemmin. Itikoiden "päälento" tapahtuu juhannuksen molemmin puolin.

Hyttysmäärää ei voi varsinaisesti ennustaa

Leinonen tähdentää sitä, että hyttysten määrän varsinainen ennustaminen on vähintään hankalaa jollei jopa mahdotonta.

– Tällä hetkellä lähtimet runsaaseenkin hyttyskesään ovat hyvät, mutta ei tarvitse kuin lätäköiden kuivaa sopivasti seuraavien 2–3 viikon aikana ilman lämmetessä, silloin ei taas ole reippaasti hyttysiä. Lapissa on puolestaan ihan normaali hyttyskesä niin kuin yleensäkin.

– Meillä ei  ole mitään laskennallista tuotetta, millä hyttysten määrää voitaisiin ennusteilla ennustaa. 

Viileä alkukesä siirtää vääjäämätöntä sesonkia

Jos alkukesä on viileä ja hyttysiä on ilmassa kohtuullisesti, loppukesällä niistä voi olla sitä isompi riesa.

– Eli se vain siirtää hyttysten lentoon lähtöä, ja lento tapahtuu sitten myöhemmin. Lentoaika on kuoriutumisesta keskimäärin kolmisen viikkoa. Mutta se ei tarkoita sitä, että kolmen viikon päästä kaikki olisi "kaputt", Leinonen toteaa.

– Meillä on 40 hyttyslajia, ja osa niistä lentää myöhemmin ja osa aikaisemmin.

Lue myös:

    Uusimmat