Mainos

Kuulostaako 21 biljoonaa hyttystä paljolta? Määrä on vain murto-osa kaikista Suomen hyttysistä: "Mitä coolimmin pystyt olemaan, sitä huonommin ne sinut löytävät"

12:40
Reima Leinosen haastattelu MTV Uutiset livessä.

Juhannus on ihan nurkan takana. Säätä joudutaan vielä arvailemaan, mutta lentävien kiusankappaleiden eli hyttysten määrää voidaan jo arvioida menneen talven ja alkukesän sään perusteella.

Ympäristöasiantuntija Reima Leinonen Kainuun ELY-keskuksesta arvioi, että kesä näyttää varsin hyvältä hyttysten kannalta. Ihmisille tämä tietää riesaa.

Tämän kesän sääolosuhteet ovat olleet hyvin otollisia hyttysille.

Mikään tietty alue Suomessa ei pomppaa hyttyskartalla silmään. Näillä näkymin koko maa tulee saamaan niistä osansa. Lounais-Suomessa hyttyskanta voi olla hieman hillitympi alkukesän helteen ja kuivuuden vuoksi.

Hyttyshuippu sattuu juhannuksen tienoille

Keski- ja Etelä-Suomesta on jo tullut raporttia hyttysten runsaudesta.

Kainuun korkeudella hyttysiä kuoriutuu koko ajan lisää.

– Hyttyshuippu sattuu juhannuksen molemmille puolille, niin kuin muinakin kesinä, Leinonen arvioi.

Laskeminen on mahdotonta

Suomessa on yli 40 hyttyslajia. Yksittäisen hyttysten laskeminen on kuitenkin mahdotonta. Arvauksia voidaan silti tehdä.

Leinosen mukaan Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun suoalueiden hyttysmäärästä on tehty karkeita arvioita.

– Niiltä suoalueilta putkahtaa kesässä noin 21 biljoonaa (21 tuhatta miljardia) hyttystä lentoon, joista kolmannes lentää juhannuksen kahta puolta, eli seitsemän biljoonaa hyttystä. Tämä määrä voi kuulostaa järkyttävältä.

Hyttysiä silti tarvitaan. Yksi hyttynen painaa muutaman milligramman ja esimerkiksi hömötiaispesue syö hyönteisbiomassaa noin kymmenen kiloa vuodessa.

Hyttyset voivat olla riesa ihmisille, mutta herkkuateria hömötiaisperheelle.

Vain naaraat kuppaavat

Leinonen painottaa, että virallisesta ennusteesta ei ole kyse, koska hyttysten kohdalla laskennallisia menetelmiä ei käytetä. Määrien arvailu perustuu täysin säähän. Talven lumimäärä ja keväällä lumen sulaminen vaikuttavat hyttyskantaan.

Suomen noin 40 hyttyslajista 3-5 ovat erityisen verenhimoisia.

– Se pitää muistaa, että ne ovat naaraita, jotka meitä kuppaavat.

Naarashyttyset tarvitsevat verta tuottaakseen jälkeläisiä. Tämä onnistuu ilman veriateriaakin, mutta jälkeläistuotanto on laadukkaampaa ja runsaampaa veren avulla.

– Koiraat välittävät piut paut meistä. Ne istuskelevat vain tuolla kukissa ja imeskelevät mettä.

Leinosen mukaan ilmastonmuutos tulee todennäköisesti vaikuttamaan hyttyskantaan. Pohjoiset lajit mahdollisesti vähenevät, jos ne eivät sopeudu lämpimämpään ilmastoon.

Suomen 40 hyttyslajia eivät ole hätää kärsimässä, sillä ne ovat hyvin sopeutuvia.

Hyttyset viihtyvät parhaiten tyynessä ja varjoisassa pusikossa

Hyttysiä siis lentelee runsaasti meidän riemunamme tänäkin kesänä. Tietyillä pienillä nikseillä niitä voi onnistua vähentämään.

Kotipiha kannattaa pitää matalakasvuisena. Hyttyset eivät viihdy tuulisessa eivätkä paahteisen kuumassa paikassa.

– Jos niitä tykkää katsella ja haluaa, että niitä on, niin mahdollisimman paljon seisovia vesilammikoita pihaan ja suihkulähteitä tai vastaavia. Mahdollisimman paljon pusikkoa ja puskainen piha, niin varmasti riittää ystäviä.

Hyttyset löytävät ihmiset hengittämisen ja esimerkiksi hien tuoksun takia.

– Yksi juju on siinä, että mitä coolimmin pystyt olemaan, sitä huonommin ne sinut löytävät. Jos sinä hypit ja huudat, se on kuin osoitekirja hyttysille.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja