Punkkikausi on alkanut – havaintoja jo kaikkialta paitsi aivan pohjoisimmasta Lapista

Punkit ovat jälleen liikkeellä – havaintoja tehty ympäri Suomea 6:51
Punkit ovat jälleen liikkeellä – havaintoja tehty ympäri Suomea

Tämän kevään punkkihavainnot ovat lisääntyneet huomattavasti viimeisen 30 päivän aikana, ilmenee Punkkilive-havaintosivustolta.

Havaintoja kyseisellä ajanjaksolla oli lauantai-iltapäivään mennessä kertynyt yli viisituhatta, kun ajanjaksoa aiemmin tältä vuodelta havaintoja on kirjattu palveluun vain parisataa.

Havaintoja on ilmoitettu alueittain eniten muun muassa Lounais- ja Etelä-Suomessa, Pohjanmaalla sekä Keski- ja Itä-Suomessa. Suomessa vain pohjoisimmassa Lapissa punkkihavaintoja ei ole tehty toistaiseksi.

Turun yliopiston tutkijatohtori Jani Sormusen mukaan havainnot alkoivat huhtikuussa Etelä-Suomesta. Lumentulo toi kuitenkin punkkikauden alkuun takapakkia, Sormunen sanoo yliopiston tiedotteessa.

Eri alueilla omat suosituksensa

Lääkeyhtiö Pfizerin viimekuisen tiedotteen mukaan Suomessa todettiin tartuntatautirekisterin perusteella viime vuonna 151 puutiaisaivotulehdus- eli TBE-tapausta. Määrä nousi edellisvuodesta lähes 60 tapauksella, mikä tarkoittaa 65 prosentin kasvua, tiedotteessa kerrotaan.

Turun yliopiston puutiaistutkimussivun mukaan Suomessa esiintyy kaksi ihmiselle haitallista punkkilajia: tavallinen puutiainen (Ixodes ricinus) ja taigapunkki eli Siperian puutiainen (Ixodes persulcatus).

Punkit levittävät vaarallisia tauteja – bakteeriperäistä borrelioosia ja virusperäistä puutiaisaivotulehdusta. Jälkimmäistä vastaan on olemassa rokote, kun bakteerien aiheuttamia infektioita hoidetaan antibiooteilla.

Punkkilive.fi on Turun yliopiston ja Pfizerin yhteinen, punkkien esiintymistä kartoittava sivusto, joka perustettiin viime vuonna. Sivuston mukaan kansalaiset ilmoittivat viime vuonna yhteensä noin 79 000 punkkihavaintoa.

Viime vuonna kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat alueet ja lisäksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosittelemat alueet punkkirokotusten ottamiselle voi myös tarkistaa sivustolta.

Koirille ja ulkoileville kissoille suositellaan punkkikarkotteita kauden alettua aina lokakuulle saakka, eläinlääkäri- ja sairaalaketju Evidensia ohjeistaa.

Lue myös:

    Uusimmat