Mitä ihmettä kuukausiennusteessa tapahtuu? Pekka Pouta: "Hyrrä päsähtää päälle"

Kolkko ennuste kesän alkuun: nauti nyt, kohta kylmenee 5:05
Tuore kuukausiennuste saattaa itkettää kesälomalle suuntaavia.

Kesä antaa odottaa itseään ainakin kesäkuun puoleenväliin saakka. Itämeren alueella pyörivät matalapaineet aiheuttavat viileyden lisäksi myös sateita, ennustaa Pekka Pouta.

Tuoreen kuukausiennusteen mukaan kuluvat päivät ovat viimeiset lämpimät hetkeen.

– Aika epätasaisen viileä näyttäisi olevan säätyyppi pitkälle kesäkuun puolelle. Ja se muutos tapahtuu nyt loppuviikosta, ennustaa meteorologi Pekka Pouta.

Uusi kuukausiennuste maalaa Suomen keskimääräistä viileämpänä ja keskimääräistä sateisempana pitkälle kesäkuuhun. Hellesäät pysyvät ainakin kesäkuun puoleen väliin saakka Etelä-Euroopan alueella.

"Meille päsähtää hyrrä päälle"

Tämän viikon loppupuolella Suomen ylle vyöryy useammasta suunnasta matalapaineen rintamia. Suomi jää laajan paikallaanpysyvän matalapaineen alle, jolloin sää muuttuu sateisemmaksi ja viileämmäksi.

– Meille päsähtää tähän hyrrä päälle.

Matalapaineet saartavat Suomen idästä, lännestä ja etelästä ja ne yhdistyvät Suomen päälle "isoksi pyöryläksi".

– Se, mihin Pohjois-Euroopan jättimäinen matalapaine siirtyilee seuraavien viikkojen aikana, on tämä meidän kuukausiennuste.

Jotta ei vallan menisi sateiuden maalailuksi, listaa Pouta myös ennusteen "positiivisia" puolia.

– Tässä tulee aina välejä ja silloin voi olla, että tulee sadekuuroja vain paikallisesti. Tämä kuluva viikko myös keskimääräistä vähän lämpimämpi Lapissa, johtuen tosin tästä päivästä ja huomisesta ennenkaikkea, Pouta listaa sääennusteen "parempia" puolia. 

Helteet osuvat muualle Eurooppaan

Kesäkuun toisella viikolla matalapainetoitoiminta on Pohjoismaiden yllä yhä vilkasta ja sää on myös Suomessa keskimääräistä sateisempaa. Viikon kuluessa matalapaine liikkuu kohti Ruotsia. 

Etelässä ja lännessä on keskimääräistä viileämpää. Helteitä ei siis ole tässä kuukausiennusteessa luvassa. 

– Kyllä sen mieluummin ottaa kuin jonkun 40 asteen helteen, mitä on ollut Espanjassa jo toukokuussa ja yötkin 25 astetta, Pouta lohduttaa suomalaisia. 

Kesäkuussa on mahdollista, että etelästä saapuu lämpimämpi rintama Suomeenkin asti. Kesäkuun puolenvälin jälkeen ennustettavuus on kuitenkin jo olemattoman heikko. 

– Hellealue on Siperiasta Turkin kautta Välimerelle ja se tarkoittaa, että pohjoisessa yhä pyörii matalapaineita. Mutta missä ne ovat, sitä ei pysty ennustamaan.

– Ei tätä matalapainetta voi lätkäistä tuossa vaiheessa enää mihinkään, Pouta sanoo ja tekee Suomen yllä ympyrää pinkki postit-lappu kädessään.

Lue myös:

    Uusimmat