Hyödyttääkö pestä kädet suihkusaippualla, jos käsisaippuaa ei ole? THL:n tutkija vastaa

Näin peset kätesi ja suojaudut tartunnoilta 1:15
KATSO MYÖS: Näin peset kätesi ja suojaudut tartunnoilta!

Voiko kädet paremman puutteessa pestä suihkusaippualla tai tiskiaineella?

Tyhjä käsisaippuapakkaus on kylpyhuoneessa tai vaikkapa mökillä ikävä yllätys. Olet jo kastellut kädet, mutta nyt saippuaa ei olekaan... Voisiko tilalla käyttää vaikkapa suihkusaippuaa?

Kädet voi pestä tarvittaessa myös suihkusaippualla, tutkija Tarja Kuutamo THL:n Infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksiköstä lupaa.

– Tilapäisessä käytössä on ihan ok käyttää suihkusaippuaa. Siitä saa vaahtoa käsiin ja pesun tehtyä. Saippuan tehtävähän on irrottaa käsistä ylimääräistä likaa ja mikrobeja. Jos tuote vaahtoaa käsissä, sitä saa hierottua hyvin ja sen huuhtelee pesun jälkeen, kyllä sitä voi käyttää, Kuutamo sanoo.

– Itsekin olen tilapäisesti käyttänyt suihkusaippuaa, jos muuta ei ole ollut saatavilla.

Kannattaako käsiä pestä tiskiaineella?

Käsienpesuun tarkoitetut saippuat on pyritty kehittämään niin, että niissä on mukana käsiä hoitavia elementtejä. Ne estävät näin ihon ylenpalttista kuivumista. 

– Jos tuote on liian pesevä, ilman hoitavia aineita, se voi kuivattaa käsiä. Jotkut pesevät kädet ihan tiskiaineellakin. Se ei varmasti ole iholle hyvä. On syytä käyttää peseviä tuotteita siihen tarkoitukseen, mihin valmistaja on ne määritellyt, Kuutamo sanoo.

– Joskus voi olla ihan hyvä vilkaista tuotteiden käyttöturvallisuustietoja, mitä niissä sanotaan. Jos esimerkiksi pesevän tuotteen kohdalla sanotaan, että käsittelyssä suositellaan suojakäsineiden käyttöä, ei liene järkevää pestä käsiä sillä.

Käytä maalaisjärkeä: "Ei käsiä tarvitse olla koko ajan pesemässä"

Korona-ajan myötä moni alkoi suhtautua puhtauteen jopa liiankin intohimoisesti.

– Mukaan tuli liiallista ajattelua siitä, että koko ajan pitäisi olla käsiä pesemässä ja desinfioimassa. Ei käsiä tarvitse olla koko ajan pesemässä. Liiallinen peseminen kuivattaa ja voi aiheuttaa iho-ongelmia, Kuutamo muistuttaa.

Mukaan voi ottaa tervettä maalaisjärkeä. Käsiä pestään, kun ne ovat likaiset tai tahriintuneet – on käyty esimerkiksi vessassa, aletaan laittaa ruokaa tai käsitellään liha tai muita elintarvikkeita. Pesu on tarpeen aina kotiin tullessa tai silloin, jos esimerkiksi aivastaa kämmeneensä.

– Joudumme väistämättä elämään mikrobien kanssa, niitä tulee koko ajan käsiin ympäristöstä. Kannattaa miettiä ennemmin sitä, mitä käsillä tehdään, etteivät ne eivät olisi suussa, nenässä tai hankaamassa silmää silloin, kun liikumme tuolla ulkona. Ei viedä mikrobeja käsistä limakalvoalueille, mistä vaikkapa jonkinlainen ripulin aiheuttaja voisi tarttua.

Katso myös: Näin peset ikkunat Marttojen oppien mukaan: Ei vaadi hifistelyä tai kikkailua!

Näin peset ikkunat Marttojen oppien mukaan: Ei vaadi hifistelyä tai kikkailua 1:55
Marttojen kotitalousasiantuntija Elli Pölhö näyttää videolla, kuinka ikkunat kannattaa pestä.

Lue myös:

    Uusimmat