Meneekö käsipesu hukkaan, jos vessasta poistuessaan koskee ovenkahvaa?

Näin peset kätesi ja suojaudut tartunnoilta 1:15
KATSO MYÖS: Näin peset kätesi ja suojaudut tartunnoilta.

Mikrobeilta ei voi välttyä, mutta tehokas käsienpesu auttaa aina.

Korona-ajan myötä olemme tottuneet pesemään käsiä pitkään ja hartaasti kotona, koulussa ja ravintoloissa. Kauppakeskuksen vessassa pestyt kädet saattavat kuitenkin joutua koetukselle jo WC-tilasta poistuessa, mikäli kahvaa täytyy kääntää. Samalla saattaa tuntua siltä, että käsipesu meni hukkaan – nythän kädet taas likaantuivat!

On toki hyvä, jos vessan oven saa auki työntämällä olkapäällä tai muuten koskettelematta ovenkahvaa. Liikaa ei kuitenkaan tarvitse vältellä – käsipesu on aina väliaikainen apu, kuvaa tutkija Tarja Kuutamo THL:n Infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksiköstä.

– Vessakäynnin yhteydessä pestessä poistat käsistä ulostebakteereja, joita vessatoiminnassa käsiin tulee. Sehän on pesun tarkoitus, hän sanoo.

– Kun vessasta tulee pois, kohtahan sitä koskee jo johonkin muualle, erilaisiin pintoihin, joissa on mikrobeja. Mutta jos jokainen on pessyt kätensä vessasta tullessaan, todennäköisesti ulostemikrobeja on ympäristössä vähemmän.

Mikrobit ovat osa elämää

Mikrobeja tulee ja menee. Ympäristössä ne ovat osa arkea, vaikka käsiä miten pesisi. Siksi pesut kannattaa ajoittaa oikein – kun esimerkiksi saavutaan kotiin, on käyty esimerkiksi vessassa, aletaan laittaa ruokaa tai käsitellään lihaa tai muita elintarvikkeita.

– Tärkeää on, että kriittiset hetket huomioidaan ja niissä pestään kädet. Ja silloin kun pestään kädet, ne pestään huolellisesti.

Katso myös: Englannissa kehiteltiin ovenkahva, johon ei tarvitse koskea käsillä!

Englannissa kehitteillä ovenkahva, johon ei tarvitse koskea käsillä: ” Koronaviruksesta huolimatta, tämä olisi pitänyt keksiä jo vuosia sitten!” 0:38
Avaisitko sinä oven näin?

 

                                                                                                               

 

Lue myös:

    Uusimmat